NISU NA PRODAJU

Najveća ruska društvena mreža odustala od burze

30.05.2012 u 14:04

Bionic
Reading

U VKontakteu strahuju da bi njihove dionice mogle proći jednako loše kao i dionice Facebooka koje su u utorak navečer dosegnule dno i spustile se na cijenu od samo 29 dolara

Vlasnici najveće ruske društvene mreže VKontakte odgodili su početak prodaje svojih dionica na burzi nakon što su vidjeli rezultate koje je prodajom dionica postigao Facebook. Naime, u VKontakteu strahuju da bi i oni mogli podbaciti, tako da će još neko vrijeme pričekati s izlaskom na burzu, a o tome se na svom profilu na Twitteru izjasnio i Pavel Durov, direktor VKontaktea.

'Izlazak Facebooka na burzu uništio je sve nade privatnih investitora koji su mislili ulagati u društvene mreže', napisao je Durov u utorak navečer na Twitteru.

Njegov status se pojavio nedugo nakon zatvaranja burze u utorak, kada su objavljeni najgori rezultati za Facebook do sada. Cijena dionice pala je za trećinu i spustila se na najnižu cijenu do sada, samo 29 dolara. Utorak je na burzi bio vrlo značajan za Facebook s obzirom da je to bio prvi dan trgovanja njegovim opcijama.

Opcije su, naime, jedna vrsta derivata te na neki način određuju buduće kretanje dionica za pojedine kompanije. Sudeći prema cijeni od 29 dolara, čini se da većina investitora očekuje još veći pad cijena dionica Facebooka. Investitori su najviše skeptični prema profitu Facebooka. Naime, 900 milijuna korisnika Facebooku je prošle godine donijelo milijardu dolara čiste zarade, a investitori smatraju da Mark Zuckerberg ne zna i ne može naći način da se ta zarada poveća.