SPAS PAPIRNATIH NOVINA?

Stiže Kindle s velikim zaslonom

04.05.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Amazonov čitač i istoimeni sustav za distribuciju e-knjiga Kindle mogao bi dobiti mlađeg brata već ovaj tjedan. Kako piše New York Times, Amazon sprema Kindle s većim zaslonom

Nije tajna da se izdavači papirnatih časopisa i novina već neko vrijeme muče sa sve manjim nakladama, a mnogi koji se nisu uspjeli prebaciti online posve su propali. Amazon, ali i još neki proizvođači koji spremaju slične uređaje, tu je ugledao priliku te će zajedno s nekoliko partnera (među kojima je i New York Times) predstaviti inačicu Kindlea s velikim zaslonom.

Novi Kindle bit će velik otprilike koliko i prosječan časopis; to će mu definitivno smanjiti prenosivost, ali će zato slike biti atraktivnije, a tekst čitljiviji. S obzirom na to da je lakše korisnicima naplatiti pretplatu na Kindleu nego na Internetu, izdavači se nadaju da će s vremenom moći vratiti barem dio nekadašnjih zarada od pretplate te ponovo povećati naklade.

Nažalost, Kindle nije dostupan kod nas, ali neki od drugih nadolazećih e-čitača (o kojima danas piše Wall Street Journal) će možda biti; osim toga, čini se da su se svi udružili kako bi pogurali ovaj način distribucije, tako da je samo pitanje vremena kad će elektronički časopisi uz jednostavan način naplate doći i u naše krajeve.