MALA SMETALA

Da li nas aplikacije ometaju u vožnji?

28.05.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Sve više modernih automobila nudi povezivanje s raznoraznim aplikacijama na pametnim telefonima, no postavlja se pitanje koliko nas sva ta tehnologija ometa u vožnji

Regulatori i proizvođači automobila su zabrinuti zbog utjecaja aplikacija na pametnim telefonima na pažnju vozača tijekom vožnje, tvrdi New York Times.

Ipak, unatoč tome, gotovo svi proizvođači su u posljednjih nekoliko godina na ovaj ili onaj način prihvatili aplikacije u svojim automobilima.

'Kad jedan proizvođač vidi da su drugi uveli neku novost, on će reagirati i uvesti to isto', tvrdi Robert Acker iz kompanije Aha koja se bavi telematikom.

Neki proizvođači, poput Lexusa, pokušavaju doskočiti problemu instalacijom većih i lakše vidljivih zaslona u automobile te izbjegavanjem zaslona osjetljivih na dodir.

Ipak, regulatori smatraju da to nije dovoljno, s obzirom da je od 900.000 prijavljenih automobilskih nesreća prošle godine u SAD-u u čak 17 posto njih uzrok bila ometenost vozača. Američka Nacionalna agencija za sigurnost prometa na autocestama izdala je u veljači priručnik na 177 stranica koji se bavi upravo elektronskim napravama u automobilu.

Zasad je riječ samo o priručniku, no postoji mogućnost da se počnu uvoditi i zabrane. U ovom trenutku nitko ne zna kakve bi one točno mogle biti i u kolikoj će mjeri utjecati na razvoj autoindustrije.