NEVOLJE NA POČETKU

Yahoo predstavio web preglednik Axis

24.05.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Posrnuli internetski pionir zaboravio je uz svoj ambiciozni novi preglednik objaviti uvjete korištenja. A nije baš ni siguran. Ipak, na iPadu izgleda prilično dobro

Axis je zamišljen kao agresivan proizvod, piše CNET, dizajniran kako bi uklonio posrednika u procesu pretraživanja i odveo vas izravno od upita do sadržaja koji tražite.

Ali nije to bio jedini korak koji je Yahoo preskočio - izostalo je objašnjenje uvjeta korištenja. Potraga za tim temeljnim pravilima vodi do stranice na kojoj piše 'Terms will go here.' (Uvjeti će ići ovdje.).

Dobro, istina je kako većinu korisnika nije briga za pravila i uvjete korištenja, a još manje ih ikad i pročita. Malo tko bi i primijetio da ih nema.

No bloger i haker Nik Cubrilovic otkrio je kako je Axisove nadogradnje za Chrome vrlo lako krivotvoriti zbog sigurnosnog propusta, što znači da bi korisnike Googleovog pretraživača netko mogao špijunirati, prateći sav njihov web promet, uključujući i lozinke.

Upozorio je Yahoo na taj propust, ali zasad nije dobio odgovor, niti je kompanija objavila sigurnosnu zakrpu.

Što je prilično nezgodno, ima li se u vidu da novi preglednik funkcionira kao dodatak postojećima. A Chrome je baš nedavno preoteo prvo mjesto Internet Exploreru.

Ipak, Axis je dostupan i za iPad, na kojemu je prilično praktičan te nudi brz pristup stranicama koje često posjećujete, čak i na drugim iOS uređajima, te jednostavan pristup često postavljenim upitima kao što su vremenska prognoza ili kino raspored. Pogledajte demo.