UNPLUGGED SIGURNOST

Mobilni punjači neovisni o električnim utičnicima

21.05.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Uskoro na tržištu možemo očekivati novu vrstu punjača mobilnih uređaja baziranu na tehnologiji visoko efikasnih gorivih ćelija s čvrstim oksidima (SOFCs)

Lilliputian Systems osnovao je Massachusetts Institute of Technology (MIT) koji je i razvio potrebnu tehnologiju. Potpisao je ugovor o strateškoj suradnji i distribuciji novog revolucionarnog proizvoda s trgovačkim lancem Brookstone koji će proizvod distribuirati online i u svojim trgovinama.

Svaka nova generacija pametnih telefona i tableta donosi veću brzinu, bolju grafiku, više mogućnosti u svakom pogledu, ali istovremeno je sve 'gladnija' energije. Današnji mobilni uređaji mahom koriste punjive litij-ionske baterije koje su blizu granice mogućeg kapaciteta po jedinici mase i napredak u povećanju snage koje mogu isporučiti teško drži korak sa sve većim zahtjevima za energijom koji se pred njih postavljaju što rezultira sve kraćom autonomijom rada uređaja. Ako ste sretnik/ica i niste još doživjeli da vam se baterija mobitela isprazni u najnezgodnijem mogućem trenutku, baš na mjestu gdje nema mogućnosti za punjenje, a imate neku mobilnu spravu zadnje generacije žednu energije, brzu, s velikim sjajnim zaslonom i GPS-om, i pritom ste na 4G mreži, to neugodno iskustvo vas sigurno čeka.

U Lilliputianu kažu da je njihov novi punjač upravo idealan za takve (ne)prilike, jer vas potpuno oslobađa ovisnosti o električnim utičnicama. Uređaj dimenzija većeg pametnog telefona se puni izmjenljivim plastičnim patronama u kojima se nalazi plin butan (butan se koristi i kao gorivo u upaljačima cigareta). Jedna patrona omogućava, na primjer, punjenje iPhonea 10 do 14 puta, a puniti se mogu svi prijenosni uređaji koji podržavaju punjenje vlastite baterije putem USB-priključka.

Tehnologija na kojoj se zasniva rad punjača pouzdana je, sigurna (dozvoljena je upotreba u avionima) i ekološki prihvatljiva, a u usporedbi s klasičnim punjačima šest je puta efikasnija te ima manju emisiju ugljikovog dioksida (ako se gleda cijeli lanac proizvodnje i distribucije električne energije). U odnosu na masu i volumen, taj način dobivanja energije nekoliko je desetaka puta učinkovitiji i mnogo jeftiniji kada se u usporedbi s litij-ionskim baterijama. Čipovi gorivih ćelija proizvode se u jednoj od preuređenih Intelovih tvornica (Intel je ujedno i jedan od investitora), a tehnologija će biti dostupna proizvođačima potrošačke elektronike u tri verzije što će pokriti potrebe za energijom od mobilnih telefona do laptopa.

Uređaj bi se trebao na tržištu pojaviti tokom ove godine, u Lilliputianu kažu da će patrone koštati nekoliko dolara, a cijena samog uređaja još nije objavljena.