POHOD NA JUGOISTOK

Kaspersky želi biti broj 1 u Hrvatskoj i regiji

16.05.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Regionalni ured za jugoistok Europe bit će smješten u Ljubljani, a ruski div računalne sigurnosti u Hrvatskoj i regiji cilja na dvoznamenkasti rast prihoda

Kako je rekao David Emm iz tima zaduženog za globalno istraživanje i analizu, Kaspersky Lab bilježi 70 tisuća novih prijetnji računalnoj sigurnosti dnevno, a u svojoj bazi podataka ima pohranjene podatke o njih više od pet milijuna. Taj će broj rasti, upozorio je, s time da će sve više prijetnji biti vezano uz web.

Napadi će biti sve sofisticiraniji, bolje ciljani, plasirani na više platformi nego ikad dosad. Cyberkriminalci će krasti sve do čega mogu doći te agregirati i prosijavati prikupljene podatke kako bi izvukli ono što ih zanima.

Prema istraživanju te tvrtke, Hrvati su natprosječno često meta napada zloćudnim softverom - tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja kod nas je njima bio izložen svaki treći korisnik. Time smo bliži prosjeku razvijenih zemalja. U Srbiji je, recimo, meta tek svaki četvrti korisnik.

Što se uređaja tiče, svaki treći čvrsti disk, USB ili drugi prijenosni uređaj među ispitanicima iz Hrvatske bio je na neki način zaražen. Po tome smo među zadnjima u regiji, ali još uvijek daleko od europskih standarda, gdje je prosjek manji od 20 posto.

Od europskog prosjeka ne razlikujemo se jedino po vrsti prijetnji - mahom su to trojanci i slične napasti.

Regionalno predstavništvo za jugoistočnu Europu bit će smješteno u Ljubljani i bit će odgovorno za cijelu jugoistočnu Europu, koja uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Grčku i Cipar.

Vodit će ga Dragan Martinović. U IT-u je od 1998. godine, a bavio se predstavljanjem novih tehnologija i proizvoda na europskim i ruskom tržištu. Također, vodio je međunarodnu prodaju te skupine za istraživanje i razvoj iz Rusije i Slovenije u sektoru telekomunikacija.

Cilj im je, rekao je direktor Kaspersky Lab za istočnu Europu Andrej Slobodjanik, tijekom iduće tri godine postati najveći dobavljač sigurnosnih rješenja u regiji.

Nije rekao koliki udjel na Hrvatskom tržištu trenutno drže, no Martinović je na novinarsko pitanje iznio podatak kako je u Hrvatskoj trenutno aktivno nekoliko stotina tisuća licenci za njihove proizvode.

Jedan od glavnih aduta bit će proizvod Kaspersky One, koji nudi zaštitu za do pet uređaja odjednom. Cijene licenci za Hrvatsku zasad nisu poznate.

Tvrtka Kaspersky Lab lani je zabilježila 612 milijuna dolara prihoda (oko 3,5 milijardi kuna), uz rast od 14 posto. U Hrvatskoj i regiji namjeravaju ostvariti i zadržati dvoznamenkasti rast prihoda.

Uglavnom će se koncentrirati na prodaju tvrtkama te na širenje putem mreže partnera, ponajprije tvrtki M San i Erol, kojima će pomoći u edukaciji i promociji.

Uz standardnu zaštitu za osobna računala, usredotočit će se na razvoj i prodaju rješenja za zaštitu računalstva u oblaku i mobilnih uređaja, koji će - prema njihovim očekivanjima - biti sve više na udaru zloćudnog softvera.