BRAVO, EKIPA!

Osječani dobili osam milijuna kuna za Farmeron

11.05.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Start-up projekt Farmeron dobio je 1,4 milijuna dolara (gotovo osam milijuna kuna) od skupine ulagača, predvođenih Leejem Howerom (NextView Ventures) i Jeffom Clavierom (SoftTech VC)

U novu rundu financiranja su se uključili i prethodni ulagači - Reshma Sohoni i Carlos Espinal (Seedcamp), Dave McClure i Christine Tsai (500startups) te Robin i Saul Klein (The Accelerator Group), kao i anđeli ulagači poput Navala Ravikanta (AngelList), Evana Nisselsona (LDV Capital) Nika Hrdyja i Taaveta Hinrikusa.

Farmeron poljoprivrednicima pomaže u praćenju ulaznih troškova na stočarskim farmama, iskorištenja sirovina i uspoređuje s količinama izlaznih proizvoda. Na osnovu tih podataka Farmeron razrađuje statističke pokazatelje koji olakšavaju donošenje odluka u cilju smanjenja troškova ili drugih promjena u proizvodnji.

Ulagači u njemu vide moguće rješenje po modelu softver kao usluga (SaaS) za bar dio od 164 milijuna farmi na svijetu, koji treba hraniti sve više i više ljudi.

Amerikanac Lee Hower iz NextView Venturesa kaže da je Farmeron odlično iskoristio mogućnosti modela SaaS, koji se korisniku naplaćuje prema stvarnom korištenju, a odvija na serveru.

'Na prvi pogled ulaganje u Farmeron čini se neobičnim za ulagače poput nas, ali poljoprivreda i prehrambena industrija ipak su među najvažnijim globalnim industrijama', objasnio je Hower.

U zadnjih pet mjeseci upogonjen je na više od 450 farmi u 14 zemalja, gdje je u tijeku beta testiranje kako bi se otkrile razlike i specifičnosti poljoprivredne proizvodnje.

Tim Farmerona već je dogovorio distribuciju svog softvera s njemačkom tvrtkom Neelsen Agrar GmbH, jednom od najvećih svjetskih tvrtki koja pruža logističke usluge poljoprivrednim gospodarstvima.

Matija Kopić, osnivač i direktor tvrtke Ager Preeo, koja stoji iza projekta, kaže kako je Farmeron nastao kao rezultat želje da pomogne ocu i prijateljima koji su imali problema s upravljanjem proizvodnim podacima.

Tvrtku je osnovao krajem 2010. godine. Krenuli su s troje zaposlenih, a danas ih je već osam, i dalje s uredom u Osijeku u Radićevoj ulici.

'U Hrvatskoj imamo 13 korisnika, većinom velikih poljoprivrednih tvrtki. Ova investicija znači nam puno, jer ćemo uložiti u razvoj tržišta u Americi i Hrvatskoj', rekao je tportalu Kopić, informatički stručnjak s diplomom Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Poljoprivrednici Farmeron mogu besplatno isprobati na 30 dana putem web stranice www.farmeron.com, nakon čega mogu odlučiti hoće li ga koristiti.

Projekt su pokrenuli 2010. godine, uz savjete i financijsku podršku stručnjaka za poljoprivredne poslovne procese Željka Mataije. Prvu rundu ozbiljnijeg inozemnog financiranja - ukupno 75 tisuća eura (oko 562,5 tisuća kuna) - izborili su lani na Seedcampu u Ljubljani.

Zanimljivo je da nisu isprva tražili novac, već pristup svjetskim tehnološkim akceleratorima koji bi im pomogli izbrusiti proizvod i poslovni model.

Više informacija potražite na Farmeronovu službenom blogu