tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+8
Pula
+10
Rijeka
+11
Zadar
+6
Split
+11
Dubrovnik
+11

NOVA PRIJETNJA PRIVATNOSTI

Predstavnički dom Kongresa prihvatio CISPA-u

Za razliku od SOPA-e, kontroverzni prijedlog zakona nije naišao na glasan i jedinstven otpor. Mora još proći Senat, a prijeti mu i veto predsjednika

Datum objave:
27.4.2012 12:33

Zadnja izmjena:
27.4.2012 14:54

Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je kontroverzni zakon o nadzoru interneta, odbivši sve glasnije kritike da će time više naštetiti privatnosti Amerikanaca nego pomoći cyber sigurnosti.

Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) je prihvaćena sa 248 glasova za i 168 protiv, uz podršku demokrata i republikanaca. Prema njenim odredbama, internetske tvrtke moći će predavati povjerljive podatke i komunikaciju svojih korisnika sigurnosnim službama američke vlade poput National Security Agency.

Tijekom maratonske rasprave koja je prethodila usvajanju zakona kritičari i protivnici su upozoravali kako će poništiti sve zakone o zaštiti privatnosti dosad donesene te dozvoliti vojsci i obavještajnim službama dosad neviđeno špijuniranje Amerikanaca, piše CNET.

Tako bi im mogli postati dostupni zdravstveni kartoni, podaci vezani uz registraciju oružja, kreditne kartice i slično.

Formalno, ne bi davala nikakve dodatne ovlasti kad je nadzor u pitanju. No otvara vrata novoj eri dijeljenja informacija između tvrtki i vladinih agencija, i to s ograničenim nadzorom i zaštitom privatnosti.

Odbijen je niz amandmana kojima se htjelo blago ograničiti zadiranje u privatnost, dok oni ozbiljniji nisu ni uzeti u obzir. To je potaklo neke zastupnike da nevoljko glasuju protiv, ali na kraju ih nije bilo dovoljno.

CISPA-u kontroverznom čini odredba po kojoj, bez obzira na bilo koju drugu zakonsku odredbu, tvrtke mogu dijeliti i razmjenjivati informacije s Ministarstvom domovinske sigurnosti, Poreznom upravom, NSA i drugim agencijama. Drugim riječima, poništit će sve dosad usvojene zakone vezane uz zaštitu privatnosti na saveznoj i razini pojedinih saveznih država, uključujući i one koji pokrivaju prisluškivanje, medicinske i obrazovne podatke...

Zagovornici zakona tvrde kako je nužan u zaustavljanju kineske vlade i Rusa pri krađi američkog vlasništva te da štiti privatnost time što vladi brani traženje informacija od privatnog sektora.

Jedna od najvećih razlika u odnosu na SOPA-u je u tome što je potonji zakonski prijedlog doživio poraz zahvaljujući širokom savezu internetskih tvrtki i milijuna nabrušenih korisnika. S CISPA-om to nije bio slučaj - čak su ju podržale tvrtke poput Facebooka, Microsofta, Oraclea, Symanteca, Verizona, AT&T-a, Intela, T-Mobilea, Nokie i Qualcomma.

Vjerojatno tijekom idućih dana možemo očekivati još jednu u nizu globalnih akcija haktivističke skupine Anonymous.

Ovlasti CISPA-e protežu se daleko izvan internetskih tvrtki i društvenih mreža. Odnosi se i na pružatelje internetskih usluga, koji u SAD-u ionako već prilično dobro surađuju s vlastima.

Zakon treba još biti odobren i u Senatu, koji već godinama ne propušta legislativu vezanu uz cybersigurnost. Nije isključeno ni da će predsjednik Barrack Obama na kraju posegnuti za vetom.

184361,175577,187674,179734

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr