Tehnologija OPEN STREAM API

Stižu tisuće aplikacija za Facebook

Kako je najavljeno, Facebook je razvojnim programerima ponudio novi Open Stream API, što im omogućuje da preuzimaju aktivnosti s korisničkih profila i ugrade ih u svoje aplikacije. Za krajnje korisnike to znači mnoštvo novih aplikacija i servisa vezanih za Facebook

Pomoću novog Open Stream API-ja, razvojni programeri moći će iz korisničkih profila preuzimati poruke, slike, video isječke, komentare i promjene statusa te ih koristiti i filtrirati po želji. Ovaj otvoreniji pristup omogućit će mnoštvo novih (i puno moćnijih) neovisnih aplikacija za Facebook; jedan primjer je Seesmic Desktop, desktop aplikacija zasnovana na Adobe AIR-u koja vam omogućuje praćenje Twittera, Seesmica (servisa za razmjenu kratkih video poruka) i Facebooka s jednog mjesta (u ovom trenutku nova je verzija još u beta fazi razvoja, a postat će dostupna za koji dan).

No Facebook ipak nije potpuno otvorio svoje podatke. Naime, da biste mogli preuzeti aktivnosti nekog korisnika i prikazati ih u svojoj aplikaciji, taj korisnik joj prvo mora dopustiti pristup na svom Facebook profilu. To znači da će sve aplikacije na novoj platformi ipak biti ograničene na korisnike koje im daju svoje dopuštenje. Twitter, primjerice, nema takvo ograničenje.

www.facebook.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još