tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+20
Pula
+15
Rijeka
+13
Zadar
+18
Split
+17
Dubrovnik
+13

WINDOWS 8 NA WINDAYSIMA

Radikalan korak naprijed za Windowse

Najveći i najbitniji proizvod koji će Microsoft ove godine predstaviti je, naravno, nova verzija njihovog operativnog sustava. Čini se da su s Windowsima 8 napravili hrabar i vrlo zanimljiv iskorak

Datum objave:
24.4.2012 15:46

Zadnja izmjena:
24.4.2012 16:26

Najvažnija stvar koju morate znati u vezi Windowsa 8 jest da je to možda i najradikalnija promjena u Windowsima još od vremena Windowsa 95.

Popis novih mogućnosti i opcija je impozantan: punih 45 minuta je Microsoftov stručnjak Kristijan Kramarić prezentirao novosti u novim Windowsima, a dojam je da je jedva dotakao površinu.

Razlog tome jest to što Windows 8 po prvi put spaja dva različita svijeta: PC računalo i tablet. Shodno tome, Windows 8 zapravo ima dva lica: standardno sučelje koje je vrlo slično Windowsima 7 te Metro sučelje, koje je bolje prilagođeno tabletima i nudi posve nov način upravljanja vašim podacima i aplikacijama.

Metro će vjerojatno u nas zaživjeti pod nazivom 'kockice,' 'kvadrati' ili nešto slično. Sučelje je debitiralo u Windows Phone uređajima, a ideja je jednostavna: sve je organizirano u raznobojne kvadrate, s velikim jasnim natpisima, što čini upravljanje prstima (kao što to obično biva na tabletima) puno jednostavnije nego na 'standardnom' Windows sučelju.

No, dva sučelja i dvije filozofije neizbježno donose i gomilu novosti, a kad tome još dodamo i činjenicu da je sve povezano s podacima i aplikacijama u oblaku, sigurni smo da će mnogi korisnici biti poprilično iznenađeni svim onim što Windows 8 nosi.

Među novitetima koje smo vidjeli na prezentaciji izdvojili bi veliku mogućnost personalizacije računala, sinkronizaciju postavki na nekoliko uređaja te mogućnost detaljnog prilagođavanja postavki pretraživanja - primjerice,  moguće je podesiti koje aplikacije i servise želite uključiti u pretraživanje.

Tu je i nekoliko posve novih funkcija: Refresh your PC će, primjerice, 'osvježiti', tj. ponovno instalirati Windowse, ali na način da ne utječe na vaše postavke, pa čak i na većinu aplikacija - izgubit ćete samo aplikacije koje su instalirane s interneta, DVD-a ili USB diska.

S.Š.

Metered internet connections je još jedna nova opcija koja mjeri različite parametre vezane za pristup internetu, što će biti od koristi prvenstveno poslovnim korisnicima.

SkyDrive, Microsoftov servis za online pohranu podataka, duboko je integriran u operativni sustav. Primjerice, krenete li pregledavati vaše fotografije, nećete vidjeti razliku između onih koje se nalaze na računalu i fotografija koje su pohranjene u oblaku, tj. na Microsoftovim serverima.

Sve je ovo jedan mali dio novosti u Windowsima 8, a upravo je danas Microsoft službeno potvrdio da će Release Preview verzija tog operativnog sustava stići u prvom tjednu lipnja.

Riječ je o verziji koja bi trebala biti vrlo blizu finalnoj, pa ćemo vam tada donijeti i prvu detaljnu recenziju novog Microsoftovog operativnog sustava s kojim je ta kompanija, već sada možemo reći, napravila hrabar i vrlo zanimljiv iskorak u odnosu na Windows filozofiju u posljednjih desetak godina.

188387,187232,180070,174822

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr