ŠTEDLJIVI ČIPOVI

Intel predstavio 'trodimenzionalne' tranzistore

23.04.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Novi će čipovi iz serije Ivy Bridge, zahvaljujući napretku tehnologije, trošiti do 20 posto manje energije od prethodnika

To su prvi čipovi na svijetu bazirani na 22-nanometarskoj tehnologiji. Trebali bi ponuditi oko 20 posto bolji učinak i pritom potrošiti prosječno 20 posto manje energije od prethodnika.

U prvoj je seriji, piše BBC, 13 četverojezgrenih procesora, većinom namijenjenih stolnim računalima. Dvojezgreni procesori, pogodni za ultrabookove, trebali bi se pojaviti kasnije ovog proljeća.

Intel i proizvođači osobnih računala nadaju se kako će novi procesori potaći posustalu prodaju uređaja. Američki div među proizvođačima čipova već je sagradio tri tvornice koje će praviti nove čipove. Četvrta će biti upogonjena tijekom godine.

Nova tranzistorska tehnologija - koja koristi sićušne sklopke za uključivanje i isključivanje u srcu svakog novog čipa - čini ih štedljivijim, što bi mogao biti Intelov jak adut na tržištu pametnih telefona i tableta, na kojem tek treba dokazati da može bolje od britanskog ARM-a.

Intelovci su razvijali novu tehnologiju punih 11 godina. Problem je bio u minijaturizaciji - što su manje sklopke postajale, to je više električne energije 'curilo'. Intelovo rješenje bila je nadogradnja supertankih 'peraja' koje se podižu sa silicijske baze.

Čipovi nude i hardverske sigurnosne opcije, ugrađenu podršku za USB 3.0 (za brži prijenos podataka) te veće mogućnosti vlasnicima integriranih GPU-ova.

ARM se već počeo braniti. Dogovorio je s Microsoftom da jedna od inačica Windowsa 8 bude prilagođena njihovoj arhitekturi, što će proizvođačima omogućiti sklapanje laptopa za korisnike kojima je dugotrajna baterija važnija od brzine procesora.

Pred velikim izazovom naći će se i AMD, glavni Intelov konkurent na tržištu čipova za osobna računala. I on planira smanjenje potrošnje, već sa serijom Piledriver, koja će reciklirati energiju koju koristi procesor.

A u Intelu već razmišljaju o nasljedniku procesora Ivy Bridge. Zove se Haswell i trebao bi produljiti trajanje baterije u stand-by načinu rada čak za 20 puta, što bi praktično uklonilo potrebu za gašenjem uređaja. Na tržištu bi se trebao pojaviti iduće godine.