tportal.hr

Zagreb
+11
Osijek
+10
Pula
+9
Rijeka
-
Zadar
+11
Split
+14
Dubrovnik
+11

NEZAKONITO DOGOVORANJE

Zaposlenici tuže Apple, Google, Intel...

Apple, Google, Intel i još četiri tehnološke tvrtke morat će sudski odgovarati na optužbe da su se dogovarale kako jedna drugoj neće uzimati zaposlenike

Datum objave:
20.4.2012 12:22

Zadnja izmjena:
20.4.2012 15:38

Okružna sutkinja Lucy Kohl u kalifornijskom gradu San Joseu odbila je njihov zahtjev za odbacivanjem tužbi za nezakonito udruživanje i dogovaranje, ocijenivši kako postoje osnovi za sumnju kako je takvog djelovanja bilo i da je prakticirano na najvišim razinama, piše Reuters.

Osim već navedenih, na optuženičku klupu još će sjesti predstavnici Adobea, Intuita, Pixara i Lucasfilma. Tuži ih pet softverskih inženjera, koji smatraju kako su se te tvrtke urotile kako bi ograničile plaće i kretanje radne snage, što je radnike stajalo stotine milijuna dolara.

Njihove su optužbe slične onima koje je podiglo američko ministarstvo pravosuđa, a koje su okončane nagodbom. Bez priznanja krivice (sad je jasno zašto su inzistirale na tome), kompanije su pristale suzdržati se od ograničavanja konkurencije.

Optužnica je, između ostalog, otkrila prepisku e-poštom iz 2007., između danas pokojnog Stevea Jobsa i tadašnjeg direktora Googlea Erica Schmidta, vezanu uz Googleova nastojanja da zaposli jednog Appleova inženjera.

'Bio bih jako zadovoljan kad bi tvoj odjel za kadrovske poslove prestao s time', napisao je Jobs, tada direktor Applea, Schmidtu. Schmidt je to proslijedio na više adresa, s pitanjem mogu li 'to zaustaviti'.

Na kraju se javio šef Googleove kadrovske službe, koji je napisao kako će djelatnik koji je novačio Appleova inženjera biti otpušten te dodao: 'Uručite moje isprike Steveu Jobsu.'

Ako dođe do njega, suđenje bi trebalo početi tijekom lipnja iduće godine.

187413,184030,188368,175556

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr