Tehnologija NEZAKONITO DOGOVORANJE

Zaposlenici tuže Apple, Google, Intel...

  • Autor: M. W.
  • 20.4.2012 15:38:43
  • 20.4.2012 12:22:39

Apple, Google, Intel i još četiri tehnološke tvrtke morat će sudski odgovarati na optužbe da su se dogovarale kako jedna drugoj neće uzimati zaposlenike

Okružna sutkinja Lucy Kohl u kalifornijskom gradu San Joseu odbila je njihov zahtjev za odbacivanjem tužbi za nezakonito udruživanje i dogovaranje, ocijenivši kako postoje osnovi za sumnju kako je takvog djelovanja bilo i da je prakticirano na najvišim razinama, piše Reuters.

Osim već navedenih, na optuženičku klupu još će sjesti predstavnici Adobea, Intuita, Pixara i Lucasfilma. Tuži ih pet softverskih inženjera, koji smatraju kako su se te tvrtke urotile kako bi ograničile plaće i kretanje radne snage, što je radnike stajalo stotine milijuna dolara.

Njihove su optužbe slične onima koje je podiglo američko ministarstvo pravosuđa, a koje su okončane nagodbom. Bez priznanja krivice (sad je jasno zašto su inzistirale na tome), kompanije su pristale suzdržati se od ograničavanja konkurencije.

Optužnica je, između ostalog, otkrila prepisku e-poštom iz 2007., između danas pokojnog Stevea Jobsa i tadašnjeg direktora Googlea Erica Schmidta, vezanu uz Googleova nastojanja da zaposli jednog Appleova inženjera.

'Bio bih jako zadovoljan kad bi tvoj odjel za kadrovske poslove prestao s time', napisao je Jobs, tada direktor Applea, Schmidtu. Schmidt je to proslijedio na više adresa, s pitanjem mogu li 'to zaustaviti'.

Na kraju se javio šef Googleove kadrovske službe, koji je napisao kako će djelatnik koji je novačio Appleova inženjera biti otpušten te dodao: 'Uručite moje isprike Steveu Jobsu.'

Ako dođe do njega, suđenje bi trebalo početi tijekom lipnja iduće godine.

187413,184030,188368,175556
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još