RECESIJI USPRKOS

Microsoft iznenadio prodajom Windowsa

20.04.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Softverski div iz Redmonda povećao je prihode boljom prodajom Windowsa i Officea. Gubitnici su Xbox, Windows Phone i tražilica Bing

Microsoft je tijekom zadnjeg kvartala poslovnim rezultatima nadmašio očekivanja analitičara, zahvaljujući neočekivanom rastu prodaje Windowsa za osobna računala, piše The Guardian.

Prihodi su dosegli rekordnih 17,4 milijarde dolara (gotovo sto milijardi kuna), šest posto više nego lani, ali uz pad zarade s 5,2 na 5,1 milijardu dolara (s 29,6 na 29 milijardi kuna).

Neočekivani gubici zabilježeni su u odjelu koji se bavi zabavom i uređajima, a koji obuhvaća konzolu Xbox 360 i pametne telefone pogonjene operativnim sustavom Windows Phone.

Taj je odjel u ovo vrijeme lani ostvario 210 milijuna dolara profita (oko 1,1 milijardu kuna), da bi ove godine zabilježio gubitak od 229 milijuna dolara (oko 1,3 milijarde kuna).

Nisu objavljeni rezultati vezani uz Windows Phone. U partnerstvo s Nokijom Microsoft je uložio 250 milijuna dolara (oko 1,4 milijarde kuna).

Potaknuta dobrim vijestima, Microsoftova dionica je dobila na vrijednosti. No još je uvijek daleko od razina na kojima je bila prije deset godina. Ulagače još uvijek brine kako će se tvrtka iz Redmonda nositi s Appleom i Googleom u mobilnoj i online tehnologiji.

Tražilica Bing i dalje posluje s velikim gubitkom. Prihodi odjela koji je zadužen za nju pali su sa 784 na 707 milijuna dolara (s oko 4,4 milijarde na četiri milijarde kuna), iako su bili šest posto veći no lani. No gubitak je povećan u odnosu na prethodni kvartal i iznosi 479 milijuna dolara (oko 2,7 milijardi kuna).

Većinu prihoda tvrtka i dalje ostvaruje od prodaje Windowsa i Officea. Prodaja operativnog sustava rasla je četiri posto, na 4,6 milijarde dolara (26,2 milijarde kuna), što je impresivan rezultat u vrijeme kad prodaja osobnih računala raste puževom brzinom od 1,9 posto. U Redmondu to objašnjavaju potražnjom za licencama za Windows 7.

Zarada od Officea porasla je još više - čak 14 posto.