U ČAST IZUMITELJU

Penkala na Googleovoj početnoj stranici

20.04.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Google je naslovnicu posvetio obilježavanju 141. rođendana inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale

Penkala je, kaže Wikipedia, rođen 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Mađarskoj (danas Slovačka). Poljsko-nizozemskog je porijekla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća.

Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao boravište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava br. 17. S vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat. U glavnom gradu Hrvatske počela je njegova blistava karijera.

Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike (zrakoplovstva) itd. Već 1903. godine patentira 'Termofor' u Budimpešti, Beču i drugdje.

Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. godine. Iduće godine (31. svibnja) patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.

Penkala olovke i nalivpera izvoze se u više od sedamdeset zemalja svijeta i tvornica od 300 radnika 1911. godine povećava taj broj na 800 radnika. U razdoblju od 1912. do 1926. godine njegova je tvornica pisaćeg pribora bila jedna od najvećih na svijetu.

Radio je intenzivno i na području aeronautike. 1907. godine prijavljuje Kraljevskom patentnom uredu u Budimpešti, ali i drugim zemljama, kao i kod mehaničke olovke i nalivpera, svoje patente za zračni jastuk od 27. prosinca 1909, zatim 10. prosinca 1909. za zrakoplov. Po svojim je nacrtima i zamislima izgradio i vlastiti zrakoplov, u kojem je 1910. godine letio prvi hrvatski pilot Dragutin Novak. Za vrijeme gradnje zrakoplova izgradio je hangar na vojnom vježbalištu u Črnomercu, što je postala prva zračna luka u Hrvatskoj.

Također, proizveo je glasoviti Radium Vinovica, preparat protiv svih vrsta reumatičnih bolova, zatim prve deterdžente za pranje rublja, pa sredstva za impregnaciju drva, pečatne voskove...