NOKIA LUMIA 800

Velik korak naprijed za Nokiju i Microsoft

19.04.2012 u 15:27

Bionic
Reading

U proteklih tjedan dana imali smo priliku isprobati pametni telefon Nokia Lumia 800, jedan od prvih Nokijinih uređaja zasnovanih na Microsoftovoj platformi Windows Phone 7.5 ili Mango

U najkraćim crtama svoje dojmove s Nokijom, kao i s platformom Windows Phone, mogli bismo opisati riječju 'obećavajuće.'

Naime, Nokia Lumia 800 još po mnogim detaljima nije dorasla konkurenciji u vidu Appleovog iPhonea i vojske pametnih telefona zasnovanim na Androidu, ali riječ je o sasvim upotrebljivom uređaju, vrlo privlačnog dizajna, a poneki detalj nam se čak dopada i više nego kod iPhonea.

Lijep i plastičan

Izvana, Nokia Lumia 800 je vrlo atraktivan pametni telefon. Polikarbonatno kućište koje dolazi u više boja (mi smo imali crnu) te lagano zakrivljeni zaslon od stakla otpornog na ogrebotine izgledaju odlično.

Posebno nas se dojmio kontrast između Microsoftovog sučelja Metro, zasnovanog uglavnom na tipografiji, i zaslona koji je crn kao noć. Kada prvi put upalite telefon, pogotovo ako imate kakvu sliku na crnoj podlozi, to je posebno iskustvo, koje nismo vidjeli niti na jednom konkurentskom uređaju.

Malu hardversku zamjerku možemo uputiti USB utoru, koji je sakriven iza plastičnog poklopca koji ne ulijeva povjerenje i izgleda kao da će se prije ili kasnije slomiti od upotrebe.

Ni fotić nas nije oduševio: osam megapiksela je sasvim dovoljno za dobre fotke, no nismo dobili neke prekrasne rezultate u uvjetima smanjenog svjetla.

Brak Microsofta i Nokije

U sposobnost Nokije da napravi kvalitetan pametni telefon nismo ni sumnjali, ali kad pričamo o telefonima Lumia, pravo je pitanje kako u Nokijinom uređaju radi Microsoftov softver.

Tu je odgovor nešto kompliciraniji. Microsoftovo sučelje Metro nam se sviđa, i iako pruža posve drugačiji osjećaj korištenja i od iOS-a i od Androida, smatramo da ima svijetlu budućnost. Sve je prilično jasno i pregledno i čak smo spremni reći da će Windows Phone u budućnosti možda biti i najpogodnija platforma za prosječnog korisnika - mame i tate te općenito one koji žele funkcionalan uređaj bez puno filozofiranja.

Sve je organizirano ili u vrlo preglednim kvadratima (kao na početnom zaslonu) ili jednostavnim tekstualnim popisima s velikim, jasnim i vrlo vidljivim slovima. Treba pohvaliti i ugrađenu tipkovnicu koja je barem jednako dobra kao ona na iPhoneu i na uređajima Android.

Također, Nokia se jako potrudila što se tiče aplikacija, ugradivši u uređaj besplatnu navigaciju (Nokia Drive,) karte (Nokia Maps) i još podosta toga.

No ipak se ispod haube osjeća ono neizbježno: dok su Google i Apple imali više vremena da ispoliraju svoj operativni sustav, Microsoft i Nokia su s Windows Phoneom tek na početku. Stoga tu, osim nekih popularnih aplikacija (primjer: Instagram, koji je nedavno prodan Facebooku za milijardu dolara, ne postoji za Windows Phone) nedostaje i brdo drugih sitnica. Primjerice, ugrađena aplikacija za Twitter je podosta rudimentarna, a aplikacija za Facebook često zna 'zapeti' prilikom otvaranja i zalediti vaš telefon dok traje preuzimanje podataka s interneta. 

Ništa od toga nije presudno, no korisnicima naviklima na raskoš mogućnosti i aplikacija u iOS-u i Androidu mnoge će sitnice nedostajati.

Ipak, možemo reći da je Lumia 800 solidan pametni telefon i odličan korak naprijed i za Nokiju i za Microsoft, a nadamo se da će nadolazeći modeli biti još bolji.

SPECIFIKACIJE:

Nokia Lumia 800

Dimenzije: 142 g, 117 × 61 × 12 mm
Zaslon: AMOLED, 800 × 480 pix, 16 mlilijuna boja, 3.7 inča
Podatkovni prostor: 16 GB
Kamera: 8 MP, autofokus, bljeskalica
OS: Windows Phone 7.5
Procesor: Single-core, 1.4 GHz
Cijena: od 798,00 kuna
Ustupio: T-Mobile