POČINJE ODBROJAVANJE

Facebook na burzi od 17. svibnja?

19.04.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Rezervni datum je 24. svibnja. Tvrtka cilja na 100 milijardi dolara (oko 570 milijardi kuna) tržišne vrijednosti

Konačan datum, piše TechCrunch, još uvijek ovisi o odluci Securities and Exchange Commissiona, američkog regulatornog tijela. No vjerojatno će se dionice Facebooka pojaviti na tržištu trećeg tjedna u svibnju.

Podsjećamo, Facebook je postupak za javnu ponudu dionica pokrenuo u veljači ove godine. Namjerava prikupiti pet milijardi dolara (28,5 milijardi kuna) kapitala, što bi tržišnu vrijednost tvrtke postavilo na oko 104 milijarde dolara (više od 592 milijarde kuna).

Bit će to jedna od najvećih javnih ponuda tehnoloških dionica dosad. Usporedbe radi, Googleov IPO - svojedobno također jedan od najvećih - ciljao je na prikupljanje 1,9 milijardi dolara (10,8 milijardi kuna).

Za dodatni začin pobrinuo se Mark Zuckerbeg koji je, čini se, potpuno samostalno dogovorio preuzimanje Instagrama za astronomskih milijardu dolara (oko 5,7 milijardi kuna), natjeravši bankare koji pripremaju javnu ponudu dionica na prerađivanje već pripremljenih materijala da bi potencijalnim kupcima dionica objasnili zašto je ta akvizicija dobra.