ODNIO GA BOEING

Space shuttle Discovery odletio u zasluženu mirovinu

18.04.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Jučer je space shuttle Discovery zadnji put poletio, ali ne u orbitu oko Zemlje, nego prema svom krajnjem odredištu - nacionalnom zračnom i svemirskom muzeju Smithsonian u gradu Chantilly u Virdžiniji, gdje će biti izložen

Na put je krenuo iz svemirskog centra Kennedy u Floridi nošen jednim od dvaju NASA-inih posebno prilagođenih Boeinga 747, a spustio se u zračnoj luci Dulles odakle će, nakon demontaže sa zrakoplova, biti prebačen u muzej.

Discovery je u svojoj 26-godišnjoj karijeri, koja je počela 1984. lansiranjem šesteročlane posade u orbitu, uspješno odradio 39 misija što je više od bilo koje letjelice u toj floti; prešao je put dugačak od više od 148 miliona milja (238 miliona kilometara) i u svemiru boravio ukupno godinu dana.

Zaslužan je za postavljanje svemirskog teleskopa Hubble te u jednoj od kasnijih misija i za njegov popravak. Bio je shuttle prve zajedničke misije SAD-a i Rusije lansirane 3. veljače 1994. kada je prvi put u američkoj svemirskoj letjelici letio Rus, astronaut Sergej Krikaljov. Prvi put njime je pilotirala i bila zapovjednica žena, astronautkinja Eileen Collins, bio je prvi shuttle koji se spojio s ruskom svemirskom stanicom Mir. Discovery je bio predvodnik flote letjelica koje su SAD vratile u orbitu nakon tragičnih nesreća shuttlea Challengera i Columbije. Trinaest puta se spojio s Internacionalnom svemirskom stanicom i opskrbio je sa 14 tona opreme.

U svojoj zadnjoj misiji, 2011. godine, šesteročlana posada Discoveryja na svemirsku je stanicu dostavila stalni višenamjenski modul koji služi kao dodatni prostor za znanstvena istraživanja i skladištenje opreme te Robonauta 2, humanoidnog robota pomoćnika. NASA razvija novu svemirsku letjelicu pod nazivom Orion koja bi trebala zamijeniti staru flotu, a prvi testni let očekuje se negdje 2014. Nadajmo se da će Orion imati jednako bogatu i uspješnu povijest kao što ju je imao Discovery.