POKAZAO TKO JE ŠEF

Zuckerberg sam dogovorio kupovinu Instagrama

18.04.2012 u 10:34

Bionic
Reading

Isplivale su dvije zapanjujuće pojedinosti o preuzimanju Instagrama: šef Facebooka je radio bez znanja uprave, a šef Instagrama tražio je dvije milijarde dolara

Facebook je kupnjom Instagrama za milijardu dolara (oko 5,7 milijardi kuna) šokirao ICT zajednicu. No iznenađenjima tu nije kraj. Ispostavilo se da je Kevin Systrom za svoju aplikaciju i društvenu mrežu tražio duplo više te da je Mark Zuckerberg posao dogovorio bez znanja ostatka uprave Facebooka i bankara s kojima priprema javnu ponudu dionica, piše CNET

Tijekom tri dana pregovora u tišini šef Facebooka, koji drži 57 posto upravljačkih prava, praktično je sam dogovorio posao. Upravni odbor je obaviješten o ishodu 8. travnja, dan prije no što je ostatak svijeta doznao da će Instagram prijeći u Facebookovo vlasništvo, ali nije konzultiran tijekom samih pregovora.

Pregovori su navodno počeli u Zuckerbergovoj kući u Palo Altu. Facebookova izvršna direktorica Sheryl Sandberg navodno je bila obaviještena, ali nije u njima sudjelovala.

Čudnim spletom okolnosti, Marc Andreesen - član Facebookovog upravnog odbora i rani ulagač u Instagram - naletio je na Systroma u Zuckerbergovoj kući dan prije no što je posao sklopljen. Navodno je čekao na redovni sastanak sa Zuckerbergom dok je Systrom u drugoj sobi pokušavao pridobiti svoj upravni odbor da pristane odobriti posao.

Iako je tvrtka osnovana prije samo 18 mjeseci i tek treba ostvariti značajniji prihod, Zuckerberga je privukao eksplozivni rast korisničke baze.

Dva dana prije no što su dva dvadeset-i-nešto godišnjaka krenuli razgovarati o milijardama dolara, Instagram je predstavio svoju aplikaciju za korisnike Androida. Broj korisnika vrlo je brzo počeo rasti, i to po dvije tisuće u minuti. Tijekom idućih deset dana zajednica, dotad ograničena samo na korisnike Appleovog iOS-a, narasla je za deset milijuna članova.