Tehnologija PARLAMENTARAC PREPORUČUJE

EU ne treba ACTA-u

  • Autor: M. W.
  • 17.4.2012 14:31:39
  • 17.4.2012 11:05:08

Europski parlament treba odbaciti ACTA-u zato što predstavlja prijetnju građanskim slobodama, rekao je britanski zastupnik zadužen za izvješće o tom sporazumu

Dosad su 22 članice Europske unije potpisale sporazum. No da bi stupio na snagu, mora biti ratificiran u Europskom parlamentu. Prije manje od tri mjeseca prethodni je izvjestitelj, parlamentarac Kader Arif, dao ostavku na svoju dužnost u znak prosvjeda protiv ACTA-e.

David Martin, parlamentarac koji ga je naslijedio na toj poziciji, založio se za to da do ratifikacije ne dođe. 'Prednosti koje bi sporazum donio daleko su manje od potencijalne prijetnje koju predstavlja po građanske slobode.

Imaju li se u vidu mutni dijelovi teksta i nesigurnost oko tumačenja, Parlament ne može jamčiti odgovarajuću zaštitu građanskih prava u budućnosti bude li ACTA prihvaćena', prenosi BBC riječi tog parlamentarca.

Europska komisija zatražila je od Europskog suda pravde procjenu legalnosti ACTA-e. Odluka se još čeka, a procjenjivanje bi moglo potrajati i do dvije godine. Rasprava se očekuje tijekom lipnja.

Zbog ACTA-e su na ulice brojnih europskih gradova izašli prosvjednici, a otpor je nastavljen i online, napadima haktivista na niz siteova institucija i organizacija koje su izrazile svoju podršku sporazumu.

172997,175577,171619,186224
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još