SERGEY BRIN TVRDI

Vlasti, Facebook i Apple prijete slobodnom internetu

16.04.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Prijetnja je najveća dosad, tvrdi suosnivač Googlea. Na djelu su vrlo moćne sile sa svih strana diljem svijeta

Načela otvorenosti i univerzalnog pristupa, koja su stajala iza stvaranja interneta prije tri desetljeća, pod najvećom su prijetnjom dosad, tvrdi suosnivač Googlea Sergey Brin.

U razgovoru za The Guardian upozorio je na postojanje 'vrlo moćnih sila koje su se na svim stranama i diljem svijeta udružile protiv otvorenog interneta', što ga brine i plaši.

Tko to prijeti slobodi interneta? To što vlade sve intenzivnije nastoje kontrolirati pristup i komunikaciju građana, što glazbena industrija pokušava suzbiti piratstvo i što su u usponu 'ograđeni vrtovi' poput Facebooka i Applea, koji čvrsto kontroliraju kakav softver može biti objavljen na njihovim platformama, smatra Brin.

38-godišnji milijarder još je priznao da se prevario u procjeni toga koliko Kina ili bilo koja druga zemlja može biti učinkovita u ograničavanju interneta.

No upozorio je da Facebook i Apple kontrolom pristupa riskiraju gušenje inovacije i balkanizaciju Mreže. 'Možemo puno izgubiti', rekao je, 'naprimjer, ništa od informacija u aplikacijama koje koriste nije pretraživo. Da je Facebook dominirao u vrijeme kad smo pokretali Google, ne bismo uspjeli. Ključ našeg uspjeha bila je otvorenost weba'.

Kritizirao je Facebook i zbog toga što korisnicima ne olakšava prijenos podataka drugim servisima, iako se okoristio tuđima. Kao primjer je naveo Gmail.

Brin zna da su neki ljudi tjeskobni zbog količine podataka koji su u dosegu američkih vlasti zato što su pohranjeni na Googleovim poslužiteljima. Tvrtka je, rekao je, povremeno prisiljena predati ih, o čemu ponekad ni ne obavijesti korisnike jer joj to zakoni ne dozvoljavaju.

'Opiremo se', rekao je, 'i uspjeli smo odbiti puno takvih zahtjeva. Činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili podatke. Bilo bi sjajno kad bismo mogli mahnuti čarobnim štapićem i ne biti podložni američkim zakonima'.