KLIK NA WIDGET

Spotify i na vašem siteu

11.04.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Glazbeni servis online u usponu omogućit će, teoretski, svima na internetu dodavanje widgeta s pristupom besplatnoj glazbi

Ako fejsbučite, moguće je da ste imali priliku naletjeti na Spotify, glazbeni servis koji je od pokretanja prošlog ljeta uspio prikupiti oko tri milijuna korisnika.

No nisu svi na Facebooku (znate barem dvije-tri takve osobe, zar ne?), a Spotify bi - kao i svaka uslužna djelatnost u usponu - htio još puno korisnika.

Evo čega su se domislili kako bi došli do njih: ponudili su mogućnost integriranja svoje usluge i ostatku Mreže, putem widgeta s tipkom 'Sviraj' ('Play') koji svi zainteresirani mogu ugraditi na svoje stranice. Upute kako to učiniti možete naći ovdje

Dakle, svi - od medija online do prosječnog korisnika Tumblra (koji će tu mogućnost ugraditi u svoju kontrolnu ploču) - moći će dodati wigdet s pristupom besplatnoj glazbi. A Spotifiy će zauzvrat, uz nove korisnike, dobiti i nove partnere za promociju.

Teoretski, njihov broj je neograničen budući da ekipa u toj tvrtci namjerava ugradnju widgeta omogućiti bilo kome tko zna kako ga ubaciti u kod HTML-a. Što i nije neka velika mudrost.

Ta je mogućnost integracije, piše All Things D, odjek suradnje s Facebookom, na kojem widget radi kao daljinski upravljač za softver na Spotifyjevim poslužiteljima. Sličnost je i u tome što sama ugradnja neće značiti puno ako nemate instaliran Spotifyjev softver na računalu.

Bilo bi jednostavnije kad bismo do glazbe mogli doći samo jednim klikom. Spotify će to možda i napraviti jednog dana. Zasad ne može, zbog tehničkih i poslovnih razloga.