GLASINE KRUŽE

Sve se više priča o mini iPadu

06.04.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Apple navodno razmišlja što će s manjom inačicom iPada, dijagonalom zaslona 7,85 inča (19,9 centimetara) i istom razlučivosti kao i iPad 1 i 2 - 1024 x 768 piksela

Barem je to ustvrdio John Gruber, vlasnik sitea Daring Fireball, na podcastu The Talk Show, piše The Verge.

Takav uređaj ne bi imao istu jasnoću prikaza kakvu nudi Retina na zadnjoj inačici popularnog tableta, ali bi sa 163 piksela po inču ipak ponudio nešto više od starijih prethodnika, a da pritom ne bi trebalo mijenjati i nadograđivati aplikacije.

Uređaj bi, priča se, bio visok koliko su iPadi od 9,7 inča (24,6 centimetara) široki dok ih se drži portretno.

U moru glasina o novim inačicama Appleovog tableta ova se izdvaja po tome što najavljuje promjenu specifikacije koju ta kompanija inače nije sklona dirati - veličinu zaslona. Dosad se iPadi nisu maknuli od 9,7 inča, iako je konkurencija isprobala različite veličine.

Postoji li doista takav tablet u laboratoriju u Cupertinu? Sasvim je moguće. Apple sigurno isprobava različite prototipove proizvoda prije no što se odluči za inačicu koju će izbaciti na tržište.

Hoće li mini iPad vidjeti svjetlo dana? Steve Jobs ih je znao omalovažavati, govoreći da bi ih trebalo prodavati sa šmirgl-papirom, kako bi korisnici mogli dovoljno izbrusiti prste da bi se mogli njima služiti.

Uz tržišnu dominaciju kakvu iPad trenutno ima, a koja u velikoj mjeri određuje što se traži i očekuje od tableta, teško je zamisliti da bi postojala potreba da jabučari na taj način prošire svoju gamu proizvoda.

No tržište zna biti ćudljiva zvjerka, s kojom se nikad ne zna...

Pogledajte i poslušajte što je rekao John Gruber: