PROBLEMI NA VIDIKU

Hoće li rat oko SIM standarda odgoditi novi iPhone?

05.04.2012 u 20:50

Bionic
Reading

Odluka o novom standardu za mobilne SIM kartice koju je prošli tjedan trebao donijeti European Telecommunications Standards Institute (ETSI) nije donesena zbog neslaganja sudionika, a novo glasanje je odgođeno i održat će se za mjesec dana

Novi nano-SIM standard bi trebao zamijeniti MicroSIM kartice za čiju pojavu je isto tako zaslužan Apple, u upotrebi su od 2010. godine, a pojavile su se paralelno s predstavljanjem iPhonea 4. Prednost novog nano-SIM-a su manje dimenzije - otprilike za trećinu manje - 12x9x0.646 mm - što, kako kažu u Appleu, proizvođačima pametnih telefona omogućava izradu kompaktnijih i efikasnijih uređaja.

Međutim, i prije samog glasanja došlo je do malog rata oko pitanja patentnih prava, a linija fronte dijeli Apple s jedne strane te Nokiju, RIM i Motorolu s druge. Sve je počelo Appleovom ponudom ETSI u kojoj besplatno nudi licencu za nano-SIM kartice te, u slučaju da ta organizacija odobri njihovu tehnologiju, proizvođačima pametnih telefona besplatno nudi i svoje ostale patente vezane
uz tu tehnologiju.

Zauzvrat, Apple je zahtijevao da i svi ostali vlasnici patenata prihvate iste uvjete te, u skladu s principom reciprociteta, pod istim uvjetima ponude vlastite tehnologije. Reciprocitet podrazumijeva da Apple dobije mogućnost korištenja ključnih patenata potrebnih za izradu novog standarda, a koji su u vlasništvu drugih kompanija. Iako Apple kontrolira SIM standard, ne može ga sam nametnuti, svi svjetski proizvođači pametnih telefona moraju se složiti oko novog budući da svaki zasebno u svom intelektualnom vlasništvu ima dijelove tehnologije potrebne za izradu univerzalnog SIM standarda.

Naravno, u suparničkom taboru ova inicijativa nije naišla na odobravanje jer je vide kao Appleov pokušaj učvršćivanja svoje ionako (pre)jake pozicije na tom tržištu, a u svjetlu skorog izlaska iPhonea 5 kao prijetnju svojim uređajima koji će se morati nadmetati s njim. Njima odgovara odgađanje odluke o novom standardu iz najmanje dva razloga: prvo, da blokiraju marketinšku prednost koju bi tom promjenom stekao novi iPhone (vjeruje se da će koristiti novi nano-SIM) a kao drugo, Nokia i RIM imaju vlastite prijedloge rješenja nano-SIM-a za koje tvrde da su puno bolji od Appleovih.

Appleu zamjeraju korištenje ladice za umetanje i držanje SIM-a (sama ladica opet povećava dimenzije, tako da se dobit smanjivanjem kartice anulira), što drugim proizvođačima nameće promjenu tehnologije budućih uređaja, a samim time ih i poskupljuje. Tvrde i da Appleov dizajn omogućava korisniku nepravilno umetanje kartice, što može dovesti do kvara uređaja te da će zadržati previše patentnih prava u svom vlasništvu. Svaka strana smatra da je njezin dizajn tehnički superiorniji, ali pitanje je koliko će samo taj kriterij biti presudan u odluci koja mora biti donesena krajem mjeseca. Pritom se igraju i zakulisne igre, RIM je iznio optužbe da Apple nelegalno dolazi do glasova potrebnih za prihvaćanje rješenja novog standarda.

Ostaje nam vidjeti hoće li Apple čekati da se novi standard usvoji ili će se kockati i početi proizvodnju iPhonea 5 prije konačne odluke ETSI-ja. Apple se trenutno nalazi u vrlo neugodnoj situaciji jer bi proizvodnja iPhonea za koji bi se pokazalo da je nekompatibilan sa standardom morala početi iznova, a odgađanje proizvodnje vjerojatno bi odgodilo rok izlaska.