Tehnologija FEJSOMANIJA

Pet znakova ovisnosti o Facebooku

  • Autor: B. R.
  • 24.4.2009 16:57:58
  • 24.4.2009 14:23:24

Imate li svoj profil na Facebooku? Naravno da imate, a vrlo vjerojatno možete nabrojati na prste jedne ruke osobe koje poznajete, a koje nemaju otvoren svoj profil na ovom online servisu. Jednako kao i s bilo čim drugim u životu, manijakalno korištenje Facebooka može dovesti do ovisnosti, a upravo iz tog razloga donosimo vam listu nekih ključnih znakova ovisnosti o ovoj društvenoj mreži

Ovisnost o Facebooku još uvijek nije uvrštena u službenu listu bolesti i psihičkih poremećaja, no s obzirom na manijakalno ponašanje sve većeg broja korisnika ovog servisa, vrlo bi se skoro mogla naći u nekoj medicinskoj publikaciji.

Štoviše, sve veći broj psihijatara i psihologa diljem svijeta izvještava da im se javljaju pacijenti koji kao uzrok za svoje životne probleme upravo navode svoje prekomjerno korištenje Facebooka.

Psihologinja Joanna Lipari s kalifornijskog sveučilišta UCLA odredila je pet znakova koji signaliziraju ovisnost o Facebooku:

1. Propuštate san zbog korištenja Facebooka.

2. Na Facebooku provodite više od sat vremena dnevno.

3. Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebooku i komunicirate s njima.

4. Ignorirate poslovne obaveze; surfate po Facebooku intenzivno tijekom radnog vremena.

5. Pomisao na napuštanje Faceboka izaziva u vama nemir
.

Pozitivni odgovori na priložene tvrdnje mogu signalizirati postojanje ovisnosti o Facebooku, navodi Joanna Lipari te predlaže jednostavan test: probajte izdržati jedan jedini dan bez Facebooka. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste ovisni o Facebooku.

www.facebook.com
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još