Tehnologija UVEĆANA STVARNOST

Google testira naočale budućnosti

  • Autor: M. W.
  • 5.4.2012 11:15:54
  • 5.4.2012 10:13:18

Projekt 'Staklo' prvi je pokušaj ulaska internetskog diva u nosivo računalstvo. O njemu se mjesecima nagađalo u medijima. Sad je predstavljen javnosti

Djelatnici laboratorija Google X, u kojem kalifornijska kompanija osmišljava i testira svoje buduće proizvode, sad su prvi put prikazali prototip naočala koje uvećavaju stvarnost te zatražili  mišljenje i prijedloge javnosti.

Među njima su Babak Parviz, Steve Lee i Sebastian Thrun. Lee je, inače, prije radio na razvoju softvera za Google Latitude. Na ovom je projektu odgovoran za softversku komponentu i aspekte vezane uz lokacije, piše The New York Times.

Prikazani prototip nalik je ušminkanim, dobro dizajniranim naočalama, s prozirnim zaslonom iznad oka. Može prosljeđivati informacije lećama i tako onome tko ga koristi omogućiti primanje i slanje poruka pomoću glasovnih zapovijedi. Ima i ugrađenu kameru, za snimanje fotografija i video-zapisa.

Projekt 'Staklo' mogao bi, hipotetski, postati projekt 'Kontaktna leća'. Babak Parviz, profesor na Sveučilištu Washington, specijalist je za bionanotehnologiju. Nedavno je napravio sićušnu kontaktnu leću u koju je ugradio elektroničke komponente i koja može prikazivati piksele na oko osobe koja ju nosi.

Naočale zasad nisu za prodaju, no Google će ih testirati javno. Navodno je u pripremi više različitih modela, među kojima je i onaj koji se može nositi uz klasične naočale.

Za što se sve mogu upotrijebiti ove naočale? Pogledajte video:

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još