GADGETI ZA BOGATE

Podmornice su najnovija igračka milijardera

05.04.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Istraživanjem Marijanske brazde, kanadski redatelj James Cameron otkrio je dosad nepoznati podmorski svijet, ali i najnoviju igračku milijardera koji već posjeduju zrakoplov, helikopter i otok te sada kupuju i vlastitu podmornicu

Redatelj uspješnice 'Titanic', Cameron se godinama pripremao za silazak u najdublju točku na svijetu kamo je stigao sam i ostvario 'životni san'. Na drugome kraju svijeta britanski pustolov i milijarder Richard Branson priprema se spustiti 8.600 duboko u Atlantik svojom podmornicom Virgin Oceanic.

Branson, koji u istraživanje polazi sa svog otoka u Karibima, nada se na lokaciji Porto Rico otkriti španjolske galijune i nepopisane vrste živih bića.

Charles Kohnen, suutemeljitelj i graditelj podmornica SEAmagine, koji je posao pokrenuo prije 16 godina, navodi da danas nešto više od desetak bogataša posjeduje vlastite podmornice, no raste trend i broj kupaca.

Većina Kohnenovih podmornica ima ograničenu autonomiju i zahtijeva pratnju matičnog broda u blizini. Prodaju se po cijeni od jednog do tri milijuna dolara, a troškovi godišnjeg održavanja kreću se između 15.000 i 20.000 dolara godišnje.

Tvrtka U.S. Submarines proizvodi luksuznije podmornice te ističe da se tržište širi napose za znanstvenu i filmsku zajednicu.

U.S. Submarine proizvodi model 'Nomad' koji je nalik privatnom zrakoplovu. Model 'Seattle' je podmornica koja komforom odgovara jahti. 'Phoenix' je tek prototip duljine 65 metara koji će moći prijeći ocean i dovoljno je velik da može ponijeti vlastitu minipodmornicu. Stoji 78 milijuna dolara.