PATENTNI RAT SE NASTAVLJA

Motorola pod istragom Europske unije

04.04.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Nije otvorena samo jedna, već dvije istrage, kojima se pokušava utvrditi zlorabi li tvrtka koju je kupio Google vlasništvo nad patentima

Istrage su, piše Business Week, pokrenute na zahtjev Applea i Microsofta, koji su se požalili kako Motorola Mobility koristi sudske naloge protiv njihovih ključnih proizvoda (poput iPhonea, iPada i Xboxa) ne bi li tako izborila prednost za svoje proizvode te vrste.

Po zakonima EU, tvrtke koje u vlasništvu imaju patente za tehnologije ključne za industrijske standarde moraju omogućiti suparnicima pristup istima po fer cijeni.

Standardi osiguravaju da uređaji različitih proizvođača mogu neometano međudjelovati sa široko rasprostranjenim i korištenim mrežama, tehnologijama i međusobno.

Motorola Mobility ima takve patente vezane uz bežične tehnologije 2G i 3G, kao i za sažimanje video zapisa za korištenje online.

EU je već tu tvrtku upozorila da joj se ne sviđa način na koji koristi patente kad je odobrila da ju Google preuzme. Može ju kazniti globom u visini do deset posto godišnjih prihoda, no moguće je i da će spor biti riješen nagodbom.

Google trenutno još nije pod istragom u ovom slučaju, ali EU već preispituje je li njegova dominantna pozicija u pretraživanju i oglašavanju online monopolističkog karaktera.