ZBOGOM OGROMNIM RAČUNIMA

EU ograničava cijene roaminga

29.03.2012 u 10:15

Bionic
Reading

Od srpnja ove godine, telekomi će biti prisiljeni na snižavanje cijena poziva i podatkovnog prometa u inozemstvu. Iduće godine bit će još niže

Prema novoj regulativi, koju je odobrio Europski parlament, potrošači neće plaćati više od 29 centi (oko 2,1 kunu) za minutu poziva i više od 70 centi (oko 5,2 kune) za megabajt prometa unutar Europske unije, piše BBC. SMS neće smjeti koštati više od 66 lipa.

Trenutačno postoji ograničenje cijene poziva i slanja SMS-a, ali ne i podatkovnog prometa. Granica za pozive je postavljena na 30 centi (približno 2,6 kuna), a SMS-a na devet centi (oko 80 lipa).

Cilj je da do srpnja iduće godine cijene roaminga u Europskoj uniji ne budu više od 19 centi (oko 1,4 kune) po minuti poziva i 20 centi (oko 1,5 kunu) za megabajt podatkovnog prometa. Primanje poziva koštat će pet centi (oko 37 lipa), a slanje SMS-a šest centi (oko 45 lipa).

Od srpnja 2014., moći ćete odabrati najbolju ponude usluga roaminga i mimo operatora koji koristite, pri čemu ćete moći zadržati postojeći broj. Također, moći ćete i izravno odabrati lokalnu mobilnu mrežu u zemlji koju ste posjetili.

Za građane koji putuju izvane EU planira se uvođenje boljeg informiranja o roamingu kako bi se izbjegli šokovi zbog visokih cijena. Već od srpnja ove godine, stizat će SMS e-pošta ili skočni prozorčić s upozorenjem kada se približe granici od 50 eura (oko 375 kuna) potrošenih na podatkovni promet.

Hrvatski T-Mobile već sad upozorava svoje korisnike kada su u inozemstvu potrošili 120 kuna na glasovni i podatkovni promet.