RADIONICA U ZAGREBU

Žene i ICT: Zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?

28.03.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Udruga CESI i Girl Geek Dinners Hrvatska organizirali su 27. ožujka u Zagrebu nekoliko radionica pod zajedničkim nazivom 'Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?'

Radionica je potaknuta međunarodnom inicijativom eSkills koja se odvija istovremeno u 35 zemalja u Europi s ciljem senzibiliziranja javnosti u pogledu važnosti ulaganja u informatičku pismenost građana te kako bi se promovirala ICT zanimanja i karijere.

Svrha radionice bila je razbiti društvene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u.

'Na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, njih oko 59 posto, dok ih na ICT studijima ima tek 16 posto. Kao i u Hrvatskoj, i u Europi se mali broj djevojaka odlučuje na upis nekih od tehničkih fakulteta te daljnji razvoj u ICT industriji. (...) Cilj naše radionice bio je upravo razmotriti ideje i prijedloge kojima bismo potaknuli mlade žene da se odluče na razvoj karijere u ICT sektoru te pritom razbiti društveni stereotip o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima', izjavila je Bojana Mandić, osnivačica i organizatorica Girl Geek Dinners Hrvatska.

Organizatori radionice objavili su i nekoliko preporuka u vezi s edukacijom i unapređenjem u domaćem ICT sektoru. Između ostalog, kažu organizatori, valja promovirati ICT zanimanja među djecom i mladima uz uvažavanje rodne perspektive, suzbijati stereotipe o tehničkim zanimanjima kao muškim zanimanjima, unaprijediti informatičko obrazovanje u osnovnim i srednjim školama te poticati odrasle na ICT obrazovanje.

Kompletan popis preporuka možete pronaći ovdje