OPERACIJA BLACKOUT

Može li Anonymous srušiti cijeli internet?

28.03.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Hakerska skupina Anonymous nedavno je najavila da će 31. ožujka tisuće njezinih pripadnika srušiti cijeli internet. BBC je analizirao njihove prijetnje i zaključio da takvo što nije nemoguće

Operacija Blackout trebala bi biti provedena simultanim napadima hakera na DNS servere koji pretvaraju internetske adrese u numeričke IP adrese koje računala prepoznaju. DNS u načelu osigurava da se spojite na odgovarajuću stranicu nakon što unesete web adresu u tražilicu.

Kad bi ovakav napad uspio, tj. kad bi hakeri uspjeli zagušiti DNS servere ogromnim brojem lažnih zahtjeva, mnoge stranice na internetu vjerojatno bi postale nedostupne. No pitanje je ima li Anonymous snage za ovakav napad na globalnoj skali.

BBC je napravio detaljnu analizu najavljenog napada, s jednostavnim zaključkom: nikad ne reci nikad.

Anonymous je neformalna decentralizirana skupina anonimnih hakera, pripadnika raznih internetskih supkultura koje se načelno zauzimaju za slobodu interneta te protiv cenzure i naplaćivanja sadržaja.

Posljednjih tjedana, skupina Anonymous proslavila se nizom akcija među kojima i rušenjem stranica Vatikana i hakiranjem više od pet milijuna mailova Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.