IZRAZITO BRZO ŠIRENJE

Stranka Pirata sve jača u Njemačkoj

27.03.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon povijesnog ulaska u parlament u Berlinu, Piratska stranka u nedjelju je ušla i u skupštinu savezne pokrajine Saarland, no taj mladi pokret koji zagovara izravnu demokraciju na internetu nema jasno definiran program i čini se zatečen vlastitim uspjehom, ali i nespremnošću za politički rad

Kancelarka Angela Merkel priznala je u ponedjeljak da su Pirati, koje je teško svrstati u danas poznate političke formacije, sa 7,4 osvojenih glasova na izborima u industrijskoj saveznoj pokrajini jugozapadne Njemačke postali "važan čimbenik".

Pirati su u Saarlandu osvojili više od Zelenih (koji su dobili 5 posto) i znatno više od liberala (FDP), inače koalicijskog partnera kancelarke Merkel, jer FDP nije ni prešao izborni prag.

Osnovani 2006., Pirati su postali senzacija kada su na pokrajinskim izborima 18. rujna osvojili 9 posto za saveznu skupštinu u Berlinu. Pokret potječe iz Skandinavije i aktivan je u više od 30 zemalja, no osim Švedske koja ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, nigdje nisu tako uspješni kao u Njemačkoj.

Ljudi su vjerovali da su Pirati fenomen velikih gradova, ali uspjeh u Saarlandu iznanađuje, ističu stručnjaci.

Međutim, 'Piratski' je politički program tanak. Kampanju vode twitterom i njihov zadnji kongres 4. prosinca u Offenbachu nalikovao je divovskom cybercafeu. Mladi političari u t-shirtu i 'hudicama' 'tvitali su' kako bi govore koje su slušali odmah prenijeli svim članovima priključenima na društvene mreže.

Nijedna stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj nije se tako brzo širila. Pirati danas imaju ogranke u 16 njemačkih saveznih država, piše Der Spiegel. Uspoređuju ih sa Zelenim koji su također počeli kao pokret 80-ih godina na teme mira, ekologije i protiv nuklearne energije, a zatim su izrasli u stranke.

Iako stranka Pirata ima problema s popunjavanjem kadrova u regionalnim parlamentima u koje su ušli, kako ocjenjuje njemački tisak, ipak im ankete i dalje predviđaju uspjeh. Prema anketama Pirati bi trebali na pokrajinskim izborima u Schleswig Holsteinu osvojiti oko pet psoto te šest posto u pokrajini Sjevern Porajnje-Vestfalija. Žele i na savezne izbore u rujnu 2013., ali analitičari su skeptični i upozoravaju kako je moguće da prijeđu izborni prag od 5 posto za ulazak u Bundestag, no za taj će im pothvat trebati više političke supstance.