OPERACIJA B71

Microsoft udario po hakerima kriminalcima

26.03.2012 u 16:41

Bionic
Reading

Microsoft i saveznici, uz pomoć savezne policije, zaplijenili su poslužitelje za koje vjeruju da su korišteni pri krađi više od sto milijuna dolara (570 milijuna kuna)

Poslužitelji su, vjeruje se, bili korišteni za nadzor i upravljanje 3.357 botnetova, odnosno 13 milijuna računala zaraženih zloćudnim softverom Zeus. U Microsoftu vjeruju da su zapljenom značajno otežali posao kriminalcima koji su se njima koristili, piše ZDNET

Osim Zeusa, navodno su korišteni i njegovi bliski srodnici Ice-IX i SpyEye. Zloćudni softver upotrijebljen je za prikaz lažnih ili modificiranih web siteova korisnicima koji su se pokušavali logirati na stvarne siteove banaka.

Bilježenjem aktivnosti na tipkovnicama krali su podatke o identitetu, pa ih kasnije koristili za krađu novca.

Istraga u sklopu operacija b71, kako je kodno nazvana, trajala je mjesecima. Imena osumnjičenika još nisu poznata, ali se zna da ih je 39 i da se kriju iza nadimaka kao što su Slavik, zebra7753, iceIX, Veggi Roma, susanneon, JabberZeus Crew i h4x0rdz.

Botovi su se na udaru tvrtke iz Redmonda našli tri puta do sad. Bila je riječ o Waledacu, Rustocku i Kelihosu. Ovo je prvi put da su se Microsoftu u križarskom pohodu pridružili i drugi - Information Sharing and Analysis Center, NACHA, Electronic Payments Association, Kyrus Tech...

Zeus je naročito opasan zato što ga se može nabaviti ilegalnim putem (za 700 do 15 tisuća dolara, odnosno od četiri do 85,5 tisuća kuna, ovisno o paketu), pa kriminalci mogu upogoniti vlastite poslužitelje za upravljanje i stvarati svoje mreže botnetova.