PRISTRANI SUDAC

Moguće poništenje presude The Pirate Bayu?

23.04.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Odvjetnici Pirate Baya bi mogli imati vrlo dobre temelje za žalbu i na kraju poništenje presude, jer je sudac koji ih je osudio član udruga koje su tužile vlasnike web stranice

Vlasnici Pirate Baya su najavili žalbu na presudu odmah nakon što im je dosuđena zatvorska i multimilijunska kazna, no čini se da će žalba imati puno čvršće temelje nego što se to na prvi pogled činilo. Švedski Radio P3 objavio je vijest da je sudac koji je dosudio kaznu bio u sukobu interesa. Naime, sudac Tomas Norstrom je član nekoliko udruga za zaštitu autorskih prava, a neke od njih su sudjelovale u parnici kao tužitelji.

Sudac je član Swedish Copyright Associationa, zajedno s odvjetnicima koji su odradili tužbu protiv Pirate Baya. Osim toga, on sjedi u upravnom odboru Švedskog udruženja za zaštitu industrijske imovine (Swedish Association for the Protection of Industrial Property) – grupacije koja se bori za puno strože zakone o zaštiti autorskih prava.

Poznavatelji prilika u Švedskoj tvrde da bi ovaj slučaj mogao završiti u korist Pirate Baya, jer vlasti nisu baš sretne s presudom koja je doživjela veliku osudu javnosti. Švedska vlada trenutačno prolazi kroz period izrazite nepopularnosti i takve stvari joj definitivno ne idu u korist.