PODCIJENILI FACEBOOK

EU priznao pogreške u vezi s ACTA-om

21.03.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Europska komisija priznala je da je podcijenila moć društvenih mreža te da je iznenađena reakcijom javnosti i masovnim prosvjedima protiv međunarodnog trgovinskog sporazuma protiv krivotvorenja, ACTA-e

Kako piše EU Observer, Potpredsjednik EK Maroš Šefčović priznao je da institucija nije bila spremna na otpor i prosvjede koji su u siječnju uzdrmali veći dio Europe.

'Što je moć naroda? Vidjeli smo to nedavno kada je tisuće ljudi u siječnju i veljači, unatoč niskim temperaturama, prosvjedovalo protiv ACTA-e. Shvatili smo da je naša odsutnost s društvenih mreža te s rasprava o ovom problemu izazvalo brojne nevolje. Naučili smo lekciju za budućnost, odnosno da moramo biti aktivniji i komunikativniji', objasnio je Šefčović.

ACTA je izazvala niz prosvjeda, ne samo u Europi, nego i u svijetu, i to zbog straha od ugrožavanja slobode i prava na informacije pod krinkom zaštite autorskih prava.

Vijeće EU-a krajem prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u te ovlastilo zemlje članice da ga potpišu, što su mjesec dana kasnije, odnosno u siječnju, 22 zemlje i učinile u Tokiju. U međuvremenu je proces ratifikacije toga sporazuma obustavilo više zemalja Europske unije. Europska komisija na kraju je zatražila mišljenje Europskog suda pravde u Luxembourgu kako bi se ustanovilo predstavlja li ACTA prijetnju temeljnim ljudskim pravima i slobodama.