BOŽIĆNA UTRKA

Novi Windowsi stižu prije kraja godine?

20.03.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Microsoft planira predstaviti Windows 8 najkasnije tijekom listopada kako bi bio spreman za uređaje koji će ići u prodaju božićnoj sezoni

Microsoft planira lansirati novu inačicu svog operativnog sustava prije kraja ove godine. Završni radovi bi, piše Digital Trends, trebali biti obavljeni tijekom ljeta, pa bi osmica bila puštena na tržište tijekom listopada.

Kad će se to točno dogoditi, moglo bi biti objavljeno tijekom travnja, u sklopu događanja organiziranog za poslovne partnere.

Listopad je odabran kako bi se osmicu moglo upakirati s laptopima, stolnim računalima i tabletima proizvođača poput Della, HP-a, Gatewaya, Sonyja, Asusa, Toshibe, Lenova i Acera neposredno prije početka sezone blagdana.

Ako promaši taj rok, Microsoft će priliku dati Appleu za učvršćivanje dominacije na tržištu tableta. Gartnerov analitičar Michael Gartenberg procjenjuje kako neće moći ništa ozbiljnije isporučiti tijekom ove godine, što znači da će iPad imati ozbiljnog konkurenta manje za blagdane.

Gartner također predviđa da će isporuka osobnih računala biti razmjerno slaba tijekom cijele godine te da će rasti 4,4 posto u odnosu na prethodnu. Tijekom druge polovice godine ultrabookovima će ići nešto bolje, a laptopi i PC-i će nastaviti posustajati pod udarima tableta.

Uz gospodarsku krizu, na rast tržišta osobnih računala i dalje će utjecati posljedice poplava u Tajlandu, zemlji koja proizvodi veliki dio čvrstih diskova i drugih dijelova za računala.

Od kraja veljače, korisnici, ako žele, mogu isprobati osmicu i njezino novo sučelje Metro. Operativni sustav bolje je povezan sa servisom SkyDrive, Microsoftovim odgovorom na Appleov iCloud. Također, tješnje je integriran s konzolom Xbox.

Uz osmicu, na tržištu bi se uskoro mogao pojaviti i Office 15, također osvježen novim sučeljem u stilu Metroa, ali i drugim novostima. Word se, primjerice, može koristiti na cijelom zaslonu, što je idealno za tablete. Usto, omogućeno je izravno logiranje u usluge poput Windows Live Messengera i Hotmaila, kao i podrška za vanjske aplikacije, poput Linkedina i Flickra.