Tehnologija INOVACIJA IZ MICROSOFTA

Surface: Prirodniji način komunikacije s računalom

Surface ili Površinko, kako su ga od milja nazvali novinari koji se s Microsoftovim računalom osjetljivim na dodir postavljenim u press centru igraju već nekoliko dana, definitivno je zvijezda ovogodišnjih WinDaysa. Šteta je samo što ga nećemo tako skoro vidjeti u najširoj upotrebi

Prvo ćemo pojasniti neke tehnikalije: Microsoftov Surface, iako izgleda kao stolić za kavu, nije jako daleko od običnog PC računala. Riječ je, zapravo, o računalu s operativnim sustavom Windows Vista, a softver Surfacea je samo jedna aplikacija koja radi pod Vistom. Posebna površina osjetljiva na više dodira odjednom, u kombinaciji s kamerama koje prepoznaju pokret, pretvara ga u multimedijalno računalo koje je izrazito atraktivno, ali s relativno ograničenom upotrebom.

Aplikacije koje smo imali prilike isprobati na Surfaceu više sliče na one s iPhonea nego na aplikacije koje svakodnevno koristimo na računalu. Tu su, primjerice, bojanka, klavir i bubnjevi na kojima možete svirati rukama, slično kao što biste to radili na pravom instrumentu, razne igre s objektima koji se povinuju zakonima fizike i tome slično. Surface prepoznaje i vizualne identifikatore; primjerice, možete na njega postaviti posebno označen predmet i dobit ćete neke informacije o njemu.

Iako su neki (stariji, uglavnom) novinari gunđali da je sve to prilično beskorisno, to zapravo nije točno. Surface ima mnoštvo potencijalnih primjena; u nekoj daljoj budućnosti Microsoft vidi, kako nam je rekao glavni tehnološki savjetnik u Microsoftu Hrvatska Ratko Mutavdžić, koji je vodio prezentaciju, mnoštvo predmeta koji prepoznaju vaše geste i dodire u vašem domu. Primjerice, umjesto običnog ogledala u kupaonici, mogli biste se brijati gledajući u Surface i čitajući financijske novosti na njegovu polureflektivnom zaslonu.

No to se neće dogoditi brzo. Surface je već na tržištu i košta između 11 i 12 tisuća dolara, no broj kupaca je malen i svodi se uglavnom na kasina i kompanije koje ga koriste ili za neku usku upotrebu ili kao sredstvo za privlačenje pozornosti. Microsoft, tvrdi g. Mutavdžić, planira Surface ponuditi širem broju ljudi, a u tome bi trebao pomoći i nadolazeći operativni sustav Windows 7 koji bolje radi s uređajima koji prepoznaju više dodira. Zasad, Surface je samo obećanje nečega što nas tek čeka u budućnosti. Kako to obećanje izgleda u praksi, pogledajte u videu.

www.microsoft.com/surface/
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još