ZABAVA U POKRETU

Deset naj igara za iPhone

23.04.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Vlasnik ste iPhonea, i tražite malo zabave dok se vozite u vlaku ili tramvaju? Donosimo vam izbor ponajboljih naslova za malo mobilne zabave na Appleovom pametnom telefonu

Bogatstvo raznoraznih aplikacija i njihovo jednostavno korištenje putem ekrana osjetljivog na dodir i akcelerometra je glavna prednost iPhonea pred konkurencijom. Među tim aplikacijama veliku težinu imaju one namijenjene zabavi - igre. Ima ih svakakvih; od jednostavnih logičkih igara pa do prilično kompleksnih RPG naslova, a mi vam donosimo presjek popularnih igara raznih žanrova.


Legendarni Monopoly u izdanju za iPhone. Da bi bio bolje prilagođen svom elektroničkom okolišu, naslov iNetMania ne trguje nekretninama kao kartonska verzija igre, već web stranicama, serverima i bandwidthom. Igru je moguće zaigrati protiv tri AI protivnika ili tri osobe.


Rješavanje zadataka stvaranjem virtualne mašine čini ovu igru prvorazrednom zabavom za one koji vole razmišljanje više od brzih refleksa. Igra nudi 40 nivoa, a nakon rješavanja pojedinog zadatka pokazuje igraču kako su isti zadatak riješili drugi.


Zadatak igrača je da glumi kontrolu leta. Povlačenjem prsta po ekranu valja nacrtati putanje avionima po kojima će slijetati. Ova originalna igra odlično pokazuje kvalitetu iPhoneovog ekrana osjetljivog na dodir.


Simulacija lova za iPhone se ne svodi samo na pucanje. Igrač se treba pažljivo prišuljati svom plijenu prije nego što ga pogodi i tako zaradi novac za novu opremu, novo oružje i nove nišanske sprave. iHunt 3D se može pohvaliti i prilično impresivnim 3D okolišom.


Cilj igre je obrana dvorca pod svaku cijenu, a načini na koje će to igrač izvesti su inovativni i humoristični. Najčešće se napadač samo podiže i baca s velike visine, ali tu su i čarobna gumica kojom ga valja obrisati, sprej kojim ga se poništi ili kanta za smeće u koju ga treba baciti. Vrlo zabavno.


Igrač se nalazi u gradu punom zombija i ne smije im dopustiti da ga preuzmu. Njegov alat za taj zadatak je puno vatrenog oružja i municije kojima se zombiji sasvim solidno zaustavljaju. Oružje možete i nadograđivati, pa zahtijeva specijalnu municiju, a u novoj verziji igre 1.2 ta se municija može kupovati.


Legendarni Pacman napravljen je za sve moguće uređaje koji pokreću igre, pa tako i za iPhone. Njegova jednostavnost je i dan danas zarazna za mnoge igrače kao što je bila i davne 1980. kada je napravljen original. Koncept znate, gutanje pilula i izbjegavanje duhova, a zabava je zagarantirana.

Najzabavnije stvari su obično jako jednostavne, kao i ova igra. Radi se o simulaciji igre koju smo svi igrali, neki olovkom, drugi nečim oštrijim. Zadatak je što brže bosti šiljatim predmetom između prstiju virtualne ruke. Virtualnost cijele ove ideje čuva ruku igrača,  štoviše, nabadanje te ruke je najsmješniji dio igre.

Upravljanje avionom u Drugom svjetskom ratu kojemu je zadatak uništiti tajno nacističko oružje. Pogled na akciju je odozgo, a pravi biser ove igre je upravljanje. Izbjegavanje nacističkih granata i metaka se izvodi akcelerometrom tj. pomicanjem samog telefona. iPhoneov akcelerometar je dovoljno precizan za tu namjenu, a treba čestitati tvorcima igre i na dobroj implementaciji.

Slagalica u kojoj je zadatak izvući žuti automobil iz prepunog parkirališta. Nije nužno znati parkirati automobil u prostor duži ili širi od automobila jedva koji centimetar, nego treba i razmišljati logički. Naoko jednostavna igra mnogima će zadavati glavobolje, ali to je i čini atraktivnom i zanimljivom.