NOVI ČIP IZ ARMA

Internet u kišobranu i hladnjaku

14.03.2012 u 12:12

Bionic
Reading

PC, pametni telefon i tablet su granica Mreže danas. Sutra će to biti TV i hladnjak. A nakon toga? Sve. Pa čak i kišobrani

Britanski proizvođač čipova predstavio je novi procesor Cortex-M0+. Kao i njegovi prethodnici, taj je 32-bitni čip dizajniran za povezivanje elektroničkih uređaja koji nisu osobna računala i pametnih senzora u domaćinstvu i uredu.

No od njih se razlikuje po tome što troši puno manje energije pa ga je moguće integrirati u niz uređaja koje svakodnevno koristimo, a trenutačno mahom nisu povezani međusobno i s internetom.

Mreža danas, osim do osobnih računala, dopire do tableta i pametnih telefona. To su uređaji koje koristimo, koji primaju i šalju podatke. U ARM-u, piše Wired, smatraju kako je napokon došlo vrijeme za pomicanje te granice.

Ideja, naravno, nije nova - već desetljećima se piše, govori i sanja o svijetu kojim potiho upravljaju pametni senzori, regulirajući sve što se regulirati može, od temperature u stanu preko gašenja svjetala koja nepotrebno gore pa do podnošenja izvještaja o tome koliko je boca piva ostalo u hladnjaku.

ARM tvrdi kako ne samo što je vrijeme za ostvarenje tog sna stiglo, već i da treba otići korak dalje. Recimo, do kišobrana koji pišti kako bi vam skrenuo pozornost na to da ćete ga trebati jer vani pada kiša.

Čipovi današnjice dovoljno su mali za obavljanje te zadaće. No troše previše energije da bi to bilo isplativo. U ARM-u tvrde kako njihov novi model rješava taj problem.

Napravili su čip koji ne troši energiju kad je neaktivan, a može dovoljno brzo obraditi, primiti i odaslati informacije kad je potrebno. Mogao bi raditi godinama na uređajima povezanim putem Wi-Fija i Bluetootha. I biti jeftiniji od slabijih procesora danas.

Freescale i NXP Semiconductor već su potpisali ugovore prema kojima će u ponudu uvrstiti novi ARM-ov procesor.