OŠTRO PREMA PIRATIMA

Britanija će izručiti studenta SAD-u zbog piratstva

14.03.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova podržalo je odluku da se Sjedinjenim Državama izruči britanski student koji je vodio internetsku stranicu koja je korisnicima omogućavala ilegalan pristup filmovima i televizijskim emisijama, reklo je britansko ministarstvo u utorak

Richarda O'Dwyera vlasti SAD-a traže zbog kršenja intelektualnog vlasništva putem njegove internetske stranice TVSchack, koja nije nudila nikakav ilegalan sadržaj ali jest poveznice s drugim internetskim stranicama na kojima se moglo pristupiti takvim sadržajima.

Na saslušanju pred londonskim sudom u siječnju njegovi su odvjetnici tvrdili da povezivanjem s drugim stranicama nije učinio ništa drugo od onog što čine pretraživači kao što su Google i Yahoo.

Sudac je, međutim, taj argument odbacio a ministrica unutarnjih poslova Theresa May je potvrdila odluku o izručenju 23. godišnjeg O'Dwyera.

Prije saslušanja u siječnju O'Dwyer je medijima rekao da je projekt započeo kako bi unaprijedio svoje računalne vještine i olakšao si nalaženje zaposlenja. Student je rekao da je oglasni prostor prodavao kako bi plaćao naknadu za smještanje na server.

Američke vlasti, koje se mnogo oštrije obračunavaju s ilegalnim dijeljenjem datoteka (file-sharing) kako bi zaštitile svoju filmsku, televizijsku i glazbenu industriju, tvrde, međutim, da je britanski student tim poslom zaradio 230.000 dolara.

'Okružni sudac je utvrdio da su optužbe usporedive s prekršajem po zakonima Velike Britanije te da je prihvatljivo da se suđenje održi u SAD-u', rekao je glasnogovornik ministarstva.