FRANCUZI UPOZORAVAJU

Google krši europske zakone?

29.02.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Francuska agencija koja može oglobiti tvrtke poručila je divu iz Mountain Viewa da joj se njegova nova politika zaštite privatnosti ne sviđa

Google je prošlog mjeseca najavio novu politiku zaštite privatnosti koja bi trebala objediniti šezdesetak različitih servisa i pojednostaviti njenu primjenu te biti jasnija korisnicima. Treba stupiti na snagu od 1. ožujka.

No Nacionalno povjerenstvo za računalstvo i građanske slobode, francuska agencija za zaštitu privatnosti, poslala je pismo Googleovu suosnivaču i direktoru Larryju Pageu, u kojem tvrdi da je predložena politika mutna kad su u pitanju pojedinosti vezane uz korištenje korisničkih privatnih podataka.

'Umjesto promicanja transparentnosti', napisali su Francuzi, a prenosi New York Times, 'uvjeti nove politike zaštite privatnosti, uz činjenicu da će Google kombinirati podatke prikupljene putem različitih servisa, daju razloga za bojazan oko toga što ćete doista s njima raditi.

Prvi rezultati naše istrage pokazali su da će biti iznimno teško znati koji podaci će biti kombinirani s kojim servisima i u koju svrhu, čak i za profesionalce u zaštiti privatnosti.'

Najavili su da će Googleu sredinom ožujka poslati pun upitnik vezan uz politiku zaštite privatnosti.

Upozorenje Googleu nosi moguće posljedice za ostale članice Europske unije. U ovom je slučaju francuski regulator djelovao na zahtjev savjetodavnog panela Europske komisije, koja je od spomenute agencije tražila prvu procjenu promjena Googleove zaštite privatnosti.

Komisija trenutno mijenja politiku zaštite privatnosti da bi je uskladila s erom interneta i računalstva u oblaku.

A već istražuje je li Googleov dominantan položaj na tržištu internetskog pretraživanja monopol ili nije. I pojedine Googleove usluge, poput StreetViewa, pod istragom su u nekoliko zemalja EU-a zbog mogućeg kršenja privatnosti.

Od tvrtke u Mountain Viewu zatražila je odgodu uvođenja nove politike dok ne provjeri je li u skladu s zakonima EU-a, što je Google odbio.

Osim što upozorava, francuska agencija može oglobiti tvrtke do 300 tisuća eura (oko 2,2 milijuna kuna) za kršenje prava na privatnost u Francuskoj. Može zatražiti i sudski nalog za obustavu djelatnosti koje smatra štetnim.