Tehnologija iOS IMA RUPU

Propust omogućuje krađu fotografija na iPhoneu

  • Autor: M. W.
  • 29.2.2012 10:39:47
  • 29.2.2012 9:44:49

Dio operativnog sustava iOS koji omogućuje dijeljenje informacija o lokacijama može biti upotrijebljen za potajnu krađu fotografija

Zbog tog sigurnosnog propusta razvojni programeri, piše na blogu Bits New York Timesa, mogu pristupiti svim korisničkim fotografijama na uređajima koji nisu njihovi, koristeći isti obrazac kojim se traži pristup trenutnoj lokaciji korisnika.

Kada korisnici kliknu dugme 'OK', privatne fotografije moguće je kopirati - zajedno s metapodacima o GPS-u - a da korisnici to ni ne primijete.

Prije no što zamotate iPhone u aluminijsku foliju i bacite ga u vatru, znajte kako nije posve jasno da li se bilo koja aplikacija ponuđena u App Storeu doista tako ponaša. Testiranje je obavio neimenovani razvojni programer na dosad neobjavljenoj aplikaciji. Ipak, uspio je doći do tuđih fotografija na opisani način.

Prema navodima Bitsa, rupa se pojavila 2010. godine, zajedno s inačicom 4.0 Appleovog operativnog sustava. Cilj je bio omogućiti multitasking, a lokacijski softver dodan je radi učinkovitosti.

Apple je zasad bez komentara, iako je problema sa sigurnošću njegovog softvera sve više.

Prošlog travnja otkriveno je kako pohranjeni podaci o korisničkim lokacijama nisu bili zaštićeni enkripcijom, što je omogućilo praćenje kretanja vlasnika iPhonea i drugih uređaja.

Nedavno je ponovno privukao pozornost javnosti zbog načina na koje je trećim stranama omogućavao pristup korisničkim podacima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još