Tehnologija KAD NE IDE DRUKČIJE

Yahoo Facebooku prijeti tužbom

  • Autor: M. W.
  • 28.2.2012 12:42:59
  • 28.2.2012 10:57:03

Dosadašnje taktike su podbacile pa posrnuli internetski div razmišlja o novoj: tužbama zbog kršenja patenata

Yahoo, piše New York Times, namjerava natjerati tvrtku Marka Zuckerberga na licenciranje 10 do 20 patenata koji pokrivaju područja oglašavanja, personalizacije web siteova, društvenih mreža i razmjene poruka.

Među njima se nalaze i neki od prvih patenata odobrenih Yahoou. No do popriličnog je broja patenata došao 2003. godine kupovinom tvrtke Overture, koja je u to vrijeme zbog njih tužila sudu Google i druge kompanije.

Pregovori su počeli u prošli ponedjeljak. Yahoo je zatražio plaćanje naknada. U suprotnom - slijedi tužba.

'Yahoo ima obvezu prema svojim dioničarima, zaposlenicima i drugim udjelničarima. Mora zaštititi svoje intelektualno vlasništvo', naveo je Yahoo u izjavi za javnost. U Facebooku kažu da je Yahoo kontaktirao s njima isti dan kad i s medijima pa nisu stigli još proučiti o čemu se radi.

Patentni ratovi nisu novost u Silicijskoj dolini. Najžešće bitke trenutno se vode oko pametnih telefona. Google je lani platio 12,5 milijardi dolara (više od 71 milijardu kuna) za tvrtku Motorola Mobility, ne bi li se dokopao njenog patentnog portfelja.

A konzorcij tvrtki, predvođen Appleom i Microsoftom, platio je 4,5 milijardi dolara (oko 25,6 milijardi kuna) za šest tisuća patenata koje je držala propala tvrtka Nortel.

Čini se da ovaj potez Yahooa otvara novu crtu bojišnice - društvene mreže.

Yahoo ga je dobro tempirao. Facebook se nalazi usred pripreme za javnu ponudu dionica i ne treba mu povlačenje po medijima i sudovima.

O vrijednosti patenata koje Yahoo ima u vlasništvu počelo se govoriti još prošle godine, kada su se pojavila nagađanja o prodaji udjela u toj tvrtki. Moguće je da će se uskoro na meti naći i druge tehnološke kompanije koje se bave telekomunikacijama i internetskim uslugama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još