NAŠE, A SVJETSKO

Hrvati napravili sustav koji prati medijske objave

27.02.2012 u 15:49

Bionic
Reading

PlayKontrol, djelo tvrtke Informacija, tehnološko je rješenje koje omogućava potpuno praćenje svih medijskih objava na radiju i televiziji

Pogodno je, kažu u Informaciji, za praćenje reprodukcije bilo koje vrste zapisa u tim medijima.

Namijenjeno je oglašivačima, marketinškim agencijama, nadležnim državnim institucijama te autorima, izvođačima i nakladnicima pjesama. Kraće rečeno, svima koji trebaju pratiti sva emitiranja pojedinih reklama ili vlastitih autorskih djela na neograničenom broju radijskih postaja u Hrvatskoj i regiji.

Može prepoznati svaki pojedinačni zvučni zapis za koji je sustavu dan nalog da ga traži - pri čemu ga identificira sa stopostotnom točnošću, i to u realnom vremenu te potom može zabilježiti u koje je vrijeme i na kojoj radijskoj postaji emitirani traženi zvučni zapis, stvarajući pritom detaljan izvještaj.

Pomoću PlayKontrola moguće je dobiti detaljne izvještaje o broju emitiranja pojedinog reklamnog spota ili pjesme, pa potom te podatke usporediti sa službenim izvješćima koja dobivaju iz drugih izvora, poput agencija koje se bave naplatom autorskih prava ili marketinških agencija.

Uz PlayKontrol i nadležne regulatorne agencije mogu lako provjeriti pridržavaju li se svi elektronički mediji zakonom definiranih omjera sadržaja i propagandnih poruka u svojem programu, dok oglašivači dobivaju uvid i u marketinšku zastupljenost konkurencije na pojedinim postajama ili u odabranoj regiji pa prema tome mogu voditi i prilagođavati svoje kampanje.

Sustav je razvijen u Hrvatskoj. Rad na razvoju trajao je dvije godine. Koristi napredne softverske algoritme za prepoznavanje zvučnih zapisa. Jedan je od rijetkih takvih sustava u svijetu, a može pratiti neograničen broj radijskih programa, pa se stoga nadaju da će biti konkurentan i na globalnom tržištu.

PlayKontrol je trenutno u testnoj fazi. Komercijalna slijedi uskoro.