MOBILE WORLD CONGRESS

Što donosi najveći sajam mobilne industrije

Bionic
Reading

Prvog dana sajma predstavljeni su mobilni uređaji koji podržavaju LTE, imaju zaslone veće od četiri inča i četverojezgrene procesore. Sony je bez Ericssona imao premijeru, a Samsung odustao od velikih iznenađenja

Barcelona je sedmi put domaćin najvećem sajmu mobilne industrije. Službeno počinje danas, a održava se do četvrtka, 1. ožujka.

Standardni termin održavanja sajma sredinom veljače pomaknut je za dva tjedna, a sve sudionike i građane Barcelone šokirala je najava štrajka zaposlenika u javnom prijevozu za vrijeme održavanja sajma.

Vlada i štrajkaši uspjeli su naći zajednički jezik pa se prometni kolaps, koji bi sasvim sigurno Barceloni oduzeo ovaj prestižni sajam, nije dogodio.

Na sajmu sudjeluju vodeći proizvođači mobilnih uređaja, predstavnici operatora i drugi igrači u telekomunikacijskoj industriji. Ono što je vidljivo već na prvi pogled jest činjenica da neki od njih predstavljaju smartfone s četverojezgrenim procesorima te zaslonima većim od četiri inča, kao i uređaje koji podržavaju LTE mrežu, što je već postao standard u Americi.

Neki od proizvođača su još jučer predstavili svoje adute na specijaliziranim press-konferencijama. Ono što začuđuje jest da je Samsung odlučio gromoglasnu najavu svoga ovogodišnjeg top-modela – Galaxyja S III odgoditi za dvadesetak dana. Ono što Samsung predstavlja na sajmu je nekoliko novih Tabova i Samsung Galaxy Beam, o čemu smo već izvijestili.

Sony koji više nije (i) Ericsson ide dalje s brendom Xperia. Tako je jučer predstavljen model Xperia U, lite inačica dosadašnjeg hit modela Xperia S. Osim toga, predstavljen je i atraktivan model Sony Xperia P, kao i SmartDock koji omogućuje spajanje mobilnih uređaja s televizorima Bravia.

Huawei je predstavio model Ascend D1 Q, jača verzija na CES-u predstavljenih modela P1 i P1S. Uređaj ima četverojezgreni procesor na taktu od 2.0 GHz, a koristi Android 4.0. Također, Huawei je predstavio 10-inčnu verziju MediaPada.

HTC je na predstavio nekoliko modela, sve s oznakom One. One X (Endeavor) je top-model, a ima četverojezgreni čipset Tegra 3, a postoji i verzija za LTE koja se zove One XL i ims dvojezgreni procesor Qualcomm. Posrijedi je smartfon sa 4,7-inčnim Super LCD 2 ekranom čija je rezolucija 1.280 puta 720 piksela (720p). Ima jedan GB DDR2 RAM-a, 32 GB memorije za pohranu podataka i Android 4.0.

Tu su i modeli One S (Ville) i One V (Primo). I oni podržavaju NFC i LTE, a koriste Android 4.0. Pročitajte više: HTC stvorio novu vojsku Androida.

Nokia, koja je oduševila sudionike CES-a modelom Lumia 900, na MWC-u se predstavlja već poznatim modelima Lumia 710 i 800, kao i entry uređajima Asha 201 i Asha 302. Na potonjem je predstavljena usluga Mail for Exchange za uređaje sa serijom S40.

LG predstavlja model Optimus 4X HD, koji ima četverojezgreni procesor i 4,7-inčni zaslon te Optimus 3D Max, koji nasljeđuje model Optimus 3D. Također, predstavljen je i entry model Optimus L3.

Od ostalih uređaja valja istaknuti Alcatelove modele OT-228 i OT-991, Motorolu Defy Mini i BlackBerry za početnike, model Curve 9320 Armstrong.

Dakako, uređaji su tek jedan od dijelova ovoga velikog skupa. Valjda izdvojiti i ostale zanimljive trendove i dostignuća. Europski operatori lansirali su nove IP glasovne i usluge poruka temeljene na RCS standardu koji bi trebali umanjiti štetu nastalu širenjem korisničke baze aplikacija kao što su Viber, What'sApp i iMessage.

Također, aplikacije za televizore i interakcija smartfona i tableta s TV uređajima imaju središnju ulogu u dijelu sajma koji prikazuje povezani dom, a tu su i mnogobrojne cloud usluge.

Nikad veći sajam po broju izlagača i posjetitelja nastavlja se sutra jednim od ključnih predavanja koje drži René Obermann, predsjednik Uprave Deutsche Telekoma.