NOVI GAF

Googleu prijeti istraga zbog praćenja korisnika

20.02.2012 u 15:33

Bionic
Reading

U oglasima su koristili računalni kod koji je zaobilazio postavke privatnosti u pregledniku Safari i bilježio aktivnosti korisnika online

Googleom bi se opet mogli pozabaviti američki tržišni regulatori. Istraživač sa Stanforda otkrio je kako je div iz Mountain Viewa, zajedno s još nekoliko tvrtki, zaobišao postavke privatnosti milijuna korisnika Appleovog operativnog sustava Safari, piše The Register.

Google, Vibrant Media, Media Innovation Group LLC i PointRoll navodno su koristili računalni kod koji je omogućio praćenje surferskih kretanja i navika korisnika Safarija.

Appleov preglednik po osnovnim postavkama blokira većinu praćenja, izuzev stranica koji, recimo, traže korisničku interakciju poput ispunjavanja obrazaca online.

U Googleu tvrde kako je računalni kod korišten u oglasima krivo shvaćen i opisan. Koristili su, kažu, otprije poznatu funkcionalnost Safarija i nisu prikupljali osobne informacije korisnika.

Ipak, američki zakonodavci ponovno su istakli zabrinutost zbog načina na koji Google upravlja podacima. Tri kongresmena obratila su se pismom regulatornom tijelu Federal Trade Commission tražeći reakciju na najnoviji gaf vezan uz zaštitu privatnosti.

Apple je objavio kako radi na isključivanju kompletne sporne funkcionalnosti. Google je u međuvremenu onemogućio korištenje navedenog koda, koji je instalirao privremeni kolačić na pametne telefone i računala sa Safarijem.

Microsoft se, naravno, nije mogao suzdržati od komentara na račun velikog rivala. Objavio je post na službenom blogu u kojem se poziva zabrinute zbog ovakvih propusta da počnu koristiti - Internet Explorer 9.