NAKON PROSVJEDA

Slovenija razmišlja o zaleđivanju ACTA-e

13.02.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Nova slovenska vlada ne isključuje mogućnost da 'zaledi' postupak ratifikacije sporazuma ACTA koji izaziva prosvjede i u nekim drugim državama EU-a koji su sporazum već potpisale, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi novi premijer Janez Janša, objavila je da je o ACTA-i potrebna parlamentarna rasprava i da je moguće da će Slovenija postupak ratifikacije zamrznuti onako kako su to već učinile Poljska i Češka, koje su sporazum potpisale, kao i većina država Europske unije. Za to je, prema navodima slovenskih medija, većina drugih slovenskih političkih stranaka i u vladi i u oporbi. No, sve one ističu da nema razloga za napade na njihove web-stranice kojima su bile izložene u nedjelju od hakerske skupine Anonymous i prijetnje iste grupe da će napasti internet stranice slovenske vlade.

Parlamentarni zastupnik Janšine stranke Branko Grims izjavio je da je potpisivanje ACTA-e još jedan slab potez prijašnje Pahorove vlade zbog kojega će ostati u slabom sjećanju te da ga bez prethodne javne rasprave nije trebalo potpisati.

'Internet je izvor znanja, poslovno sredstvo i način života suvremenog čovjeka, a odredba prema kojoj bi zbog sumnje o kopiranju s interneta korisnici mogli biti isključeni od operatera koji bi prethodno pratili njihov internet promet u suprotnosti je sa slovenskim ustavom', tvrdi Grims koji dodaje da je Pahorovu vladu na vrijeme upozoravao na te pojedinosti.

Sporazum ACTA su 26. siječnja u Tokiju potpisali predstavnici Europske komisije i 22 od 27 članica Europske unije, među njima i Slovenija.

Od sporazuma se u svoje ime, međutim, malo nakon toga distancirala slovenska veleposlanica u Japanu Helena Drnovšek Zorko koja ga je potpisala. Protivnici ratifikacije ACTA-e u Sloveniji tvrde da ACTA ne donosi viši stupanj zaštite autorskih prava na internetu u odnosu na sadašnju nacionalnu regulativu, ali da jača položaj velikih korporacija i izdavača.

Protivnici sporazuma u Sloveniji najavili su nove prosvjede protiv sporazuma za petak.