PREKRŠENA NAGODBA

Tužili Google zbog zaštite privatnosti

09.02.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Organizacija koja je Google već prisilila na nagodbu zbog odavanja korisničkih podataka ponovno se obratila sudu

Electronic Privacy and Information Center u tužbi je naveo da Googleov plan povezivanja korisničkih podataka prikupljenih za različite servise krši prošlog ljeta postignutu nagodbu s Federal Trade Commission, američkim regulatornim tijelom.

EPIC od američkog suda traži da natjera FTC na akciju protiv Googlea. Ukoliko to tijelo ustanovi da se div iz Mountain Viewa doista ogriješio o odredbe nagodbe, mogao bi platiti po deset tisuća dolara kazne (oko 55 tisuća kuna) za svaki pojedini prekršaj. Uzme li se u obzir to koliko su Googleovi servisi popularni, taj bi iznos mogao biti ogroman, piše The Washington Post

'Ako FTC ne djeluje, promjene u Googleovoj poslovnoj praksi donijet će svim Googleovim korisnicima veliku i sigurnu štetu', piše u tužbi.

Google je postigao nagodbu s FTC-om nakon optužbe da je lansiranjem u međuvremenu propale društvene mreže Buzz otkrio osobne podatke korisnika Gmaila.

Po odredbama nagodbe, Google je dužan jasno obavijestiti korisnike o novim promjenama u svojim politikama zaštite privatnosti.

Nova tužba stiže nakon što su američki zakonodavci i regulatorna tijela u Europi izrazili zabrinutost zbog toga što Google namjerava objediniti podatke koje prikuplja preko različitih servisa. Na Starom kontinentu zatražili su odgodu najavljenih promjena da bi proveli istragu o tome kako će one utjecati na potrošače.

S druge strane, dio stručne javnosti pohvalio je kompaniju zbog toga što je najavila promjene tjednima unaprijed te obavijestila korisnike e-poštom i upozorenjima u sklopu pojedinih servisa.

A ima i onih koji dvoje je li do kršenja odredbi nagodbe uopće došlo. Naime, Google je - prema tom tumačenju - mogao integrirati svoje usluge i u sklopu postojećih politika zaštite privatnosti. Jedina promjena koju nova politika donosi jest to što tretira Google kao jednu veliku uslužnu djelatnost, umjesto puno manjih.

No u EPIC-u, povodom čije tužbe je Google postigao nagodbu s FTC-om, smatraju da ta tvrtka mora tražiti dozvolu korisnika za promjenu politike zaštite privatnosti. Google ne dozvoljava da 350 milijuna korisnika Gmaila ne prihvati najavljene promjene. Tko god se logira, automatski će ih prihvatiti. Tražilicu i pojedine druge servise, poput Mapa, bit će moguće koristiti i bez korisničkog računa.

Također, prigovaraju zbog toga što Google nije na odgovarajući način objasnio kako će koristiti podatke koje namjerava agregirati.

Čekamo nastavak sage.