Tehnologija KAKAV KLINAC!

Facebook slavi osmi rođendan

  • Autor: S. Š.
  • 4.2.2012 13:45:01
  • 4.2.2012 10:23:47

Brojke zvuče prilično nestvarno: Facebook, kompanija koja je ovaj tjedan objavila inicijalnu ponudu vrijednu pet milijardi dolara, danas je navršila tek osam godina

Mark Zuckerberg je, uz pomoć kolega Eduarda Saverina, Dustina Moskovitza i Chrisa Hughesa (a ima ih još nekoliko koji za to uzimaju zasluge), pokrenuo Facebook 4. veljače 2004. kao servis za studente Harvarda, studija koji je i sam pohađao.

Danas taj servis broji 845 milijuna korisnika i najveća je društvena mreža na svijetu. U osam godina postojanja Facebook je posve uništio negdašnje divove kao što su MySpace i Friendster, a u posljednjih nekoliko godina počeo je i zarađivati: u 2011. promet mu je bio 3,95 milijardi dolara.

Facebook ima 2.000 zaposlenika, urede u 15 zemalja, a ukupna njegova vrijednost nakon pet milijardi dolara vrijednog IPO-a procijenjena je na oko 75 milijardi dolara.

Iako Forbes u nedavnom tekstu tvrdi da je ta brojka prenapuhana, činjenica je da rast Facebooka i način na koji je ta društvena mreža vođena investitorima daje nadu da će Facebook postati novi Google.

Je li to razmišljanje previše optimistično? Vidjet ćemo uskoro: Google je star svega 13 godina!
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još