IPO GODINE

Tko se sve obogatio na Facebooku?

02.02.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Osnivač popularne društvene mreže i jedan od najmlađih milijardera svih vremena i dalje će imati najvažniju ulogu pri donošenju odluka ključnih za poslovanje

Prođe li sve po planu, udio Marka Zuckerberga u tvrtci koju je pokrenuo mogao bi vrijediti 28,4 milijarde dolara (više od 156 milijardi kuna), što će ga učiniti bogatijim od suosnivača Googlea Larryja Pagea i Sergeya Brina te sasvim približiti Larryju Ellisonu, koji je Oracle pokrenuo prije 35 godina, piše SF Gate

Zuckerberg će, s 533,8 milijuna dionica, imati najveći pojedinačni udio u Facebooku. Slijede ulagačke tvrtke Accel Partners i Digital Sky Technologies, koje zajedno drže 16,8 posto. Uz to, Zuckerberg će zadržati 56,9 posto vlasničkih prava odlučivanja.

Usporedbe radi, Brin i Page svaki drže udjele vrijedne više od 15 milijardi dolara (oko 75 milijardi kuna), dok Ellison ima dionice vrijedne 31 milijardu dolara (oko 155 milijardi kuna).

Dionice ne mogu prodati odmah

Suosnivač Facebooka Dustin Moskovitz, nekadašnji Zuckerbergov cimer na Harvardu, vlasnik je 133,8 milijuna dionica, odnosno 7,6 posto. Zanimljivo, ne spominje se Eduardo Saverin, treći suosnivač koji je zbog spora oko vlasništva tužio Zuckerberga, kao ni braća Tyler i Cameron Winklevoss, koji su se s njim također sudski sporili.

Suosnivač Napstera spomenut je kao dioničar, ali nije objavljeno kolik udio u tvrtci ima. Svi skupa ovjekovječeni su u filmu 'Društvena mreža' iz 2010.

Sheryl Sandberg, izvršna operativka Facebooka, vlasnica je 1,9 milijuna dionica (0,1 posto), a drži još i 39,3 od ukupno 380 milijuna neprenosivih dionica.

Glavni financijaš David Ebersman ima 2,2 milijuna redovnih i 7,5 milijuna neprenosivih dionica, a dopredsjednik Michael Schroepfer 2,2 milijuna redovnih i 6,1 milijun neprenosivih dionica.

Facebookovi dioničari mogli bi se obogatiti, ali ne odmah - dionice neće moći prodavati do šest mjeseci nakon početka trgovanja, što bi se trebalo dogoditi u svibnju ove godine.

Zuckerberg će možda prodati dio svog udjela u sklopu javne ponude, vjerojatno kako bi omogućio što većem broju od 800 milijuna korisnika Facebooka da se i sami dokopaju dionica najpopularnije društvene mreže na svijetu.

U prospektu javne ponude dionica Facebook je objavio kako planira prikupiti do pet milijardi dolara (oko 27,5 milijardi kuna), ciljajući na procijenjenu vrijednost tvrtke između 75 i 100 milijardi dolara (412,5 i 550 milijardi kuna).

Medeni mjesec je gotov


Početak javne ponude dionica za ekipu u Facebooku označava kraj medenog mjeseca s investitorima. Poslovanje će sad morati uskladiti s apetitima Wall Streeta i obavljati pod budnim okom javnosti.

Facebookov prospekt otkrio je profitabilnu i brzorastuću kompaniju, podignutu na prihodima od oglasa i online transakcija.

No 3,7 milijardi dolara (oko 20,3 milijarde kuna) lanjskog prihoda u skladu je s pesimističnijim procjenama, što ukazuje na popriličan jaz između sadašnjeg poslovanja i najoptimističnijh očekivanja.

Procjenjuje se kako bi ta brojka mogla opravdati upola manju vrijednost tvrtke - oko 50 milijardi dolara (oko 275 milijardi kuna). Uračuna li se i robustan rast Facebookovih prihoda (lani je bio oko 88 posto), moglo bi se računati na 65 milijardi dolara (oko 357 milijardi kuna), što je znatno manje od očekivanih 75 do 100 milijardi.

Rast broja korisnika počinje usporavati, pa će u Facebooku morati smisliti nove načine kako zadržati korisnike, kako dobiti oglašivače da potroše više novca baš na njihovim oglasima, ali i kako dalje diverzificirati prihode.

Accel najveći dobitnik


Najveći potencijalni dobitnik među tvrtkama koje su uložile u Facebook je kalifornijski Accel, koji je investirao 12,2 milijuna dolara (oko 61 milijun kuna) 2005. godine. Čak i nakon što su lani prodali 17 posto svog udjela, još uvijek drže oko 11,4 milijardi dolara (oko 57 milijardi kuna), duplo više nego Sequoia Capital i Kleiner Perkins Caufield & Byers u Googleovoj javnoj ponudi dionica 2004.

Peter Thiel, ulagač koji je Zuckerbergu osigurao sredstva te iste godine, ima 44,7 milijuna dionica (2,5 posto). Suosnivač Netscapea Marc Andreessen ima 3,6 milijuna dionica (0,2 posto), kao i 5,2 milijuna neprenosivih dionica.

Zasad su objavljeni udjeli ulagača koji su vlasnici barem pet posto Facebooka, kao i udjeli članova uprave i direktora. Među njima nisu druge tvrtke koje imaju manjinski udio u tvrtci, kao što su Greylock Partners, Elevation Partners i Meritech Capital Partners.

Pogledajte kratki video o Facebookovoj javnoj ponudi dionica: