Tehnologija OLYMPUS E-30

Zlatna sredina Olympusove SLR ponude

  • Autor: G. M.
  • 16.4.2009 14:05:38
  • 16.4.2009 8:00:00

Olympus je u zadnje vrijeme zanemario srednju klasu SLR-ova ponukan povećanom potražnjom fotografa amatera za pristupačnim SLR fotoaparatima. Modelom E-30 kvalitetno je popunjena praznina između top modela E-3 i Olympusovih SLR-ova niske cijene

Model E-30 dosta svojih rješenja posuđuje od starijeg i naprednijeg modela E-3, pa su mu tako i dimenzije dosta veće od jeftinijih modela. Potpisnik ovih redova mišljenja je da SLR fotoaparat ne bi smio biti premalen. Nezgrapan oblik takvih fotoaparata ionako čini nemogućim spremanje u džep, pa je smanjivanje dimenzija koje umanjuju ergonomska svojstva besmisleno. E-30 bi čak mogao imati i malo 'mesnatiji' grip za desnu ruku, dok su ostale dimenzije sasvim dobro prilagođene i nekome većih šaka.

Pozadinski ekran ovog Olympusa je pokretan, što se jako dobro slaže s Live View funkcijom kadriranja pomoću pozadinskog ekrana kojom se SLR fotoaparati mogu pohvaliti tek odnedavno. Problemi s brzinom fokusiranja pri korištenju Live Viewa su prisutni i na E-30, no to se može i očekivati od tehnologije fokusiranja baziranog na kontrastu. Fotografiranje iz nemogućih pozicija kada prislanjanje fotoaparata na lice nije moguće Olympus E-30 u većini situacija čini izvedivim. Moramo primijetiti i da je pozadinski ekran vrlo visoke kvalitete te da ni direktno sunce neće onemogućiti gledanje njegova prikaza.

Oduševljava količina tipaka na tijelu fotoaparata koje čine sve važnije funkcije i parametre fotografiranja dostupnim u kratkom vremenu. Ta mogućnost će se svidjeti malo naprednijim amaterima, a početnici bi je u početku mogli mrziti zbog velike mogućnosti slučajnog pritiska nekih tipaka. Kad zalutaju u Olympusove prilično nelogične menije, i početnici će se orijentirati na korištenje vanjskih tipaka.

Olympus

Live MOS senzor razlučivosti 12 megapiksela izrađuje kvalitetne fotografije kada su ISO postavke na niskim vrijednostima. Postavljanjem ISO-a iznad 800 kvaliteta fotografija značajno pada i na tom polju se E-30 ne može nositi sa svojom konkurencijom, pa čak ni s nekim starijim modelima SLR fotoaparata drugih proizvođača. Amateri i oni koji će fotoaparat prvenstveno koristiti za izradu uspomena, na putovanjima ili u turističke svrhe bit će jako zadovoljni bogatstvom opcija za obradu fotografija u fotoaparatu.

Fotoaparat smo imali prilike isprobati sa standardnim Olympusovim objektivom 14-42mm, ali i s daleko skupljim i sposobnijim Olympus Zuiko 12-60mm f2.8-4.0 objektivom. Odlična naknadna obrada JPE G fotografija u samom fotoaparatu čini rezultate sa 14-42 objektivom jako dobrim, ali će tek uporabom skupljeg 12-60 Olympus E-30 pokazati što može. Posebno moramo pohvaliti sustav automatskog fokusiranja sa 11 fokusnih točaka koji će svoj posao jako dobro odraditi sa slabijim objektivom, a s boljim objektivima rezultati će biti izvrsni.

Sve u svemu, Olympus E-30 vrlo je dobar digitalni SLR fotoaparat koji će napredni amateri znati iskoristiti unatoč neintuitivnom softveru.

Rezolucija: 12,3 MP (4.032x3.024)
ISO raspon: 100-3.200
Stabilizacija slike: Da, u tijelu
Memorijske kartice: xD Picture Card i Compact Flash
Masa: 665 grama
Dimenzije: 142x108x75 mm
Cijena: 7.999 kuna

www.olympus.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još